Bedrijventerrein Vijfhuizenberg kent bijna zeventien procent leegstand GOOGLE MAPS
Bedrijventerrein Vijfhuizenberg kent bijna zeventien procent leegstand GOOGLE MAPS Foto: Google Maps

Vestigingsklimaat voor bedrijven onderzocht

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal gaat een breed onderzoek uitvoeren naar het vestigingsklimaat op bedrijventerreinen voor kleine en middelgrote bedrijven in Roosendaal. Dat laat wethouder Cees Lok weten op vragen van verschillende partijen.

DOOR REMKO VERMUNT

Verschillende politieke partijen hebben onlangs aandacht gevraagd voor bedrijventerrein Vijfhuizenberg. "Het bedrijventerrein is één van de weinige plekken in onze gemeente waar ondernemers zowel kunnen wonen als hun kleine of middelgrote bedrijf kunnen uitoefenen. Deze vaak lokale ondernemers zijn een belangrijke motor voor de Roosendaalse economie", stellen de partijen.

Leegstand

Toch hebben de partijen signalen ontvangen dat de percelen op het bedrijventerrein zeer lastig te verkopen zijn. De wethouder laat weten dat het leegstandspercentage op bedrijventerrein Vijfhuizenberg 16,9 procent is. Negentien van de 112 panden staan leeg. "Ondernemers die zich graag willen vestigen op de Vijfhuizenberg haken op dit moment noodgedwongen af omdat zij de financiering niet rond kunnen krijgen", stellen de partijen en dat kan de wethouder alleen maar bevestigen.

"Het voorgaande maakt duidelijk dat we in actie moeten komen om het vestigingsklimaat te verbeteren en zo de vitaliteit van bedrijventerreinen te waarborgen."

Onderzoek

Omdat de problematiek mogelijk ook op andere plaatsen speelt in de gemeente, vragen de partijen om onderzoek te doen naar het vestigingsklimaat in de gehele gemeente, de mogelijke problemen en de mogelijke oplossingen. "Het is nog onduidelijk op welke manier de koe het beste bij de horens kan worden gevat: via een wijziging van bestemmingsplannen of anderszíns." Het onderzoek moet in het eerste kwartaal van 2019 afgerond zijn. [l]