Hennie Ribbens maakt regelmatig foto's van de troep rondom ondergrondse containers FOTO HENNIE RIBBENS
Hennie Ribbens maakt regelmatig foto's van de troep rondom ondergrondse containers FOTO HENNIE RIBBENS Foto: Hennie Ribbens

Actiegroep gaat discussie aan over omgekeerd inzamelen

ROOSENDAAL - Wethouder Klaar Koenraad neemt deze maand de eerste stappen om het omgekeerd inzamelen in de gemeente Roosendaal in te voeren. Om ervoor te zorgen dat de gehele samenleving straks achter dit plan staat, gaat de wethouder tot oktober in gesprek met inwoners en raadsleden over deze nieuwe manier van afval inzamelen.

DOOR REMKO VERMUNT

Eén van die mensen is Hennie Ribbens. Zij sprak zich onlangs op de Facebookpagina 'Wat gebeurt er allemaal in Roosendaal' uit over de afvalproblematiek in de gemeente en kon daarbij rekenen op veel bijval van Roosendalers. "Maar, wat me stoort is dat veel mensen wel roepen dat het een rotzooi is, maar ze gaan de discussie niet aan", vertelt Ribbens. Met nog vijf andere inwoners is ze de actiegroep Roosendaal Zwerfafval Vrij begonnen en afgelopen week hadden ze hun eerste bijeenkomst. "We zijn een actiegroep gestart waarmee we de gemeente willen bewegen om het beleid aan te passen. We willen bij de invoering van het omgekeerd inzamelen een vinger aan de pols houden en kijken of de gemeente wel écht luistert naar de inwoners."

Omgekeerd inzamelen

Het omgekeerd inzamelen is voor Ribbens niets nieuws. Ze woont zelf in één van de gebieden waar als pilot al een tijdje wordt gewerkt met het omgekeerd inzamelen. Dat houdt in dat je restafval niet meer aan huis wordt opgehaald, maar dat je het zelf wegbrengt naar een ondergrondse container. Daarentegen wordt juist wel het plastic afval aan huis opgehaald. Het omgekeerd inzamelen moet ervoor zorgen dat inwoners hun afval beter gaan scheiden. "Aan het begin was ik heel enthousiast. De ondergrondse container staat vlakbij, waardoor we snel iets weg konden gooien en dat ging een poosje goed." Natuurlijk waren er wel eens irritaties, zo bleef de vuilniszak soms steken en de container ging niet altijd open. "Maar dat waren kinderziektes, dachten we." Na een half jaar werd het echter steeds viezer rondom de ondergrondse containers. "Er kwamen zakken naast de containers te staan en er werd grof vuil gedumpt. In de zomermaanden kwam er een ontzettende walm uit de container en er zaten heel veel vliegen en wespen", vertelt Ribbens.

De druppel

Op een dag was het zo erg dat Ribbens amper bij de container kon komen. "Ik probeerde het wel, maar liet mijn pasje vallen en ging er per ongeluk op staan." Het pasje was kapot en het kostte haar vijftien euro om een nieuw pasje te krijgen. "Door de schuld van anderen wordt ik op kosten gejaagd. Dat was voor mij de druppel." Ze besloot te stoppen met de pilot, maar wordt nog dagelijks geconfronteerd met dumpingen rondom de ondergrondse containers. "Maar, zelfs als we weten van wie een dumping komt, kan de gemeente niets doen omdat boa's iemand op heterdaad moeten betrappen. Burgers die zich inspannen om hier een succes van te maken, worden gewoon niet serieus genomen", stelt Ribbens dan ook. En zo zijn er in de loop van de tijd steeds meer ergernissen bijgekomen. "Die kinderziektes zijn ook nog steeds niet verholpen. Het plan is mooi bedacht vanachter een bureau en ik zou willen dat het zo werkt, zoals de gemeente verwacht dat het gaat werken. Maar als je dat wil bereiken, zullen er wel zaken moeten veranderen."

De actiegroep gaat daarom in gesprek met de gemeente, politieke partijen en inwoners om verbeteringen aan te dragen. "Op dit moment is het aan straat zetten van je zwarte container goedkoper dan het omgekeerd inzamelen. Wil je het aantrekkelijk maken voor inwoners, dan moet je zorgen dat omgekeerd inzamelen goedkoper wordt", stelt Ribbens. "Ook moet er meer ingezet worden op handhaving, het voorkomen van illegale dumpingen en de containers moeten vaker schoongemaakt worden want op dit moment is het dweilen met de kraan open."

Wie zich graag aansluit bij de actiegroep kan via Facebook een bericht sturen naar Hennie Ribbens. [l]