André de Klerk en Ad van de Vrede richtten zich tot de grote groep bewoners die aan de uitnodiging van deze bijeenkomst gehoor hadden gegeven. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
André de Klerk en Ad van de Vrede richtten zich tot de grote groep bewoners die aan de uitnodiging van deze bijeenkomst gehoor hadden gegeven. FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

Wijkbijeenkomst Langdonk roept op tot samenwerking

ROOSENDAAL – Afgelopen woensdagavond waren er in het gebouw van Aleco Sport Visions op Sportpark Vierhoeven zo'n 60 buurtbewoners samengekomen om te praten over het wel en wee in de wijk Langdonk. Onder leiding van buurtopbouwwerker Ad van de Vrede ging het niet alleen om het inventariseren van de problemen, maar veel meer om het zoeken naar oplossingen.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

De wijk Langdonk heeft momenteel 4899 inwoners, waarvan zo'n 21% 65 jaar of ouder is. Die groep was tijdens de avond ook het beste vertegenwoordigd. Daar bleek in feite ook het eerste probleem te liggen. Om samen dingen voor elkaar te krijgen zouden alle bewonersgroepen vertegenwoordigd moeten zijn. Dat was op deze bijeenkomst zeker niet het geval.

Samenwerking
Dat nam echter niet weg dat Ad van de Vrede samen met BSC-voorzitter Ad van Tilburg en Aleco-frontman André de Klerk vol enthousiasme willen investeren in een vergaande manier van samenwerken. "De wijk Langdonk heeft net zo veel potentie en inwoners met talenten als andere wijken. Alleen kun je daar mee aan de slag als je de samenwerking zoekt", opperde De Klerk aan het begin van zijn betoog. "Wij willen graag de vitaalste wijk van Roosendaal worden, en dat kan als we investeren in ontmoeten en verbinden", voegde hij daar veel betekend aan toe. En hij onderbouwde dat ook nog eens door aan te geven dat je de jeugd best mag aanspreken op taalgebruik en gedrag. Van Tilburg van BSC gaf die uitspraak een gezicht: "Bij ons staat de poort letterlijk open voor de voetballende jeugd. Soms zijn er problemen, maar door de samenwerking te zoeken, kunnen wij ook iets leren van de werkwijze van De Klerk".

Thema's
Van de Vrede nodigde de aanwezigen uit om in groepjes de thema's ontmoeting, gezondheid, veiligheid en afval te bespreken. En hij was duidelijk in de opdracht: "Het gaat er niet om dat we klagen over alles wat er misgaat, maar dat we kijken wat er zou moeten veranderen en of we daar zelf een rol in kunnen spelen". Daarmee was de belangrijkste doelstelling van de avond benoemd. "We moeten samen oplossingen bedenken voor de problemen die er heersen en daarin ook onze maatschappelijke betrokkenheid tonen. Alleen zullen we dat nooit redden".

Problemen
In de groepen passeerden diverse onderwerpen de revue. "We gaan die echt niet in 30 minuten oplossen", gaf de buurtopbouwwerker aan de gespreksdeelnemers mee. Hij benoemde van de vitaliteitskaart van Langdonk de onderwerpen armoede, werk en de fysieke leefomgeving. "Uit onderzoek blijkt dat de bewoners hier niet tevreden over zijn. Wat we wel kunnen proberen is de klachten omzetten in mogelijke oplossingen. En dat is iets wat je samen moet doen".


Emotie
Een van de aanwezigen werd het op enig moment wat te veel. "Als er niet snel wat gebeurt dan valt onze wijk weer terug in de situatie van een aantal jaren geleden". Die conclusie werd in feite door de andere groepen gedeeld. "Verkeersveiligheid, maar ook de inbraakgevoeligheid van woningen en het teruglopen van meldingen door de burger werden benoemd. De werkgroep beloofde dat ze alle reacties zou uitwerken en vervolgens een aantal concrete stappen formuleren om in gezamenlijkheid te kunnen handelen.

'Wij willen graag de
vitaalste wijk van
Roosendaal worden'

Wethouder
De aanwezigheid van wethouder Inge Raaijmakers, die onder andere vitale wijken en dorpen in haar portefeuille heeft, werd gewaardeerd. Ze was begripvol inzake de problemen, maar was uitermate positief over de aanpak: "Het is geweldig dat bewoners met hulp van verenigingen en organisaties zelf het initiatief nemen om hun wijk leefbaarder en vitaler te maken", vatte zij haar indruk over de avond samen.[l]