Ruim twee procent van de jongeren heeft last van problematisch alcoholgebruik ARCHIEFFOTO
Ruim twee procent van de jongeren heeft last van problematisch alcoholgebruik ARCHIEFFOTO Foto:

Alcohol te makkelijk te verkrijgen in Roosendaal

ROOSENDAAL - Welke maatregelen gaan er de komende vier jaar genomen worden om het alcoholgebruik, met name onder jongeren, te beperken? Over die vraag gaat de gemeente Roosendaal zich de komende tijd buigen, tijdens het opstellen van een nieuw Preventie- en Handhavingsplan Alcohol. Het vorige plan liep van 2014 tot en met 2017 en is dus aan vervanging toe.

DOOR REMKO VERMUNT

Iedere gemeente moet eens in de vier jaar het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol opnieuw vaststellen. De basis hiervoor is de Drank- en Horecawet, maar iedere gemeente kan hier zijn eigen draai aan geven. "Het blijft belangrijk dat we ons ervoor inspannen dat jongeren alcoholgebruik uitstellen tot hun 18e jaar. Het wijzigen van een norm kost tijd. We zijn op de goede weg, maar zullen ons moeten blijven inzetten." Immers tot 2013/2014 was het nog toegestaan voor jongeren vanaf 16 jaar om alcohol te drinken.

Alcoholgebruik

In het nieuwe beleidsplan staan onder andere de resultaten van de afgelopen jaren. Zo is er in heel West-Brabant een onderzoek uitgevoerd naar jongeren in de tweede klas van het voortgezet onderwijs en hun alcoholgebruik. "In West-Brabant dronk in 2016-2017 zeventien procent van de jongeren in de 2e klas van het voortgezet onderwijs alcohol en bij vier procent was sprake van problematisch alcoholgebruik. In Roosendaal betrof dit respectievelijk 11,3 procent en 2,3% procent. De cijfers voor Roosendaal lagen dus lager dan voor de regio West-Brabant."

Naleving

Zowel in de jaren 2017 als in 2015 is tevens onderzoek gedaan naar de naleving van de leeftijdsgrens van 18 jaar bij de verkoop van alcohol. "In één weekend in mei 2017 hebben teams, elk bestaande uit een 17-jarige en een 18-jarige mysteryshopper een aankooppoging gedaan." Hierbij werden supermarkten, slijterijen, cafetaria's, horeca en sportkantines bezocht. In Roosendaal scoorden zowel de supermarkten als slijterijen een score van honderd procent. Daar kreeg de zeventienjarige dus geen alcohol mee. In de cafetaria's ging het iets minder goed met een score van zestig procent. Bij de horeca betrof het 33 procent en in sportkantines veertig procent. Zowel horeca als sportkantines in Roosendaal scoren daarmee slechter dan het West-Brabantse gemiddelde.

Conclusie

Over de hele linie bekeken scoort Roosendaal echter beter dan het West-Brabantse gemiddelde met 63 procent tegenover 51 procent. "De naleving van de leeftijdsgrens van 18 jaar is verbeterd. Het gemiddelde nalevingspercentage voor Roosendaal bedroeg in 2015 namelijk veertien procent en nu 63 procent. Er valt echter nog voldoende resultaat te boeken. Alcohol is nog te gemakkelijk verkrijgbaar voor jongeren onder de 18 jaar, met name in de horeca en sportkantines in Roosendaal", is de conclusie van de gemeente dan ook.

Ambitie

Voor de komende jaren heeft de gemeente Roosendaal twee ambities: geen alcoholgebruik door jongeren onder de 18 jaar én geen overmatig alcoholgebruik door jongeren vanaf 18 jaar. De gemeente richt haar focus op de eerste ambitie. "Door hier stevig op in te zetten, zal dit zijn vruchten afwerpen op het terugdringen van het overmatig alcoholgebruik door jongeren vanaf 18 jaar." Om dit te bewerkstelligen wil de gemeente de komende jaren vooral inzetten op een gezonde leefstijl. "Jongeren, die mentaal weerbaar zijn, geven in het dagelijkse leven hun grenzen aan, maken hun wensen duidelijk kenbaar en respecteren daarbij de grenzen van anderen. Mentaal weerbare jongeren zijn in staat om gezonde keuzes te maken wat betreft hun leefstijl. Zij beschikken over de vaardigheden om verleidingen uit het dagelijkse leven (zoals het nuttigen van alcohol, het gebruik van drugs, gamen en onveilige seks) te weerstaan." [l]