Een actieve en gezonde levensstijl is één van de speerpunten. ARCHIEFFOTO
Een actieve en gezonde levensstijl is één van de speerpunten. ARCHIEFFOTO Foto: Archief de Bode

Vier speerpunten voor een gezond Roosendaal

ROOSENDAAL - Een nieuw beleid moet er voor zorgen dat de gezondheid van de inwoners van Roosendaal wordt bevorderd en dat chronische ziekten worden teruggedrongen. Dat blijkt uit het nieuwe lokale gezondheidsbeleid van de gemeente Roosendaal. Het accent ligt op het voorkomen en terugdringen van roken, overmatig alcohol gebruik, (ernstig) overgewicht, depressie en het bevorderen van bewegen.

DOOR REMKO VERMUNT

De gemeente Roosendaal heeft bij het opstellen van dit nieuwe beleidsplan vier speerpunten benoemd waar ze de komende jaren aan wil werken. Zo wil de gemeente dat er in 2030 meer ouders in Roosendaal zijn ten opzichte van 2018 die hun ouderschap als positief ervaren én in staat zijn om een gezonde hechte relatie op te bouwen met hun kinderen. Dit wil de gemeente realiseren door hen de juiste kennis en vaardigheden aan te reiken. "Daardoor krijgen in 2030 meer Roosendaalse kinderen een optimale kans om gezond en veilig op te groeien." Ouderschap en hechting zijn - relatief- nieuwe thema's, zowel in het landelijke als in het lokale beleid van Roosendaal. "Ouderschap is meer dan het opvoeden van een kind. Met de inzet op deze thema's hoopt de landelijke overheid hardnekkige maatschappelijke problemen, zoals schoolverzuim, kindermishandeling en verwaarlozing en armoede in gezinnen aan te pakken." De gemeente Roosendaal vindt het belangrijk om hierbij aan te sluiten.

Gezonde leefstijl

Een ander speerpunt is het creëren van een actieve gezonde leefstijl voor alle inwoners van 0 tot en met 99 jaar. De ambitie is dan ook dat in 2030 meer Roosendaalse jongeren een gezond gewicht hebben ten opzichte van 2018. Daarnaast moeten meer Roosendalers een actieve gezonde leefstijl hebben in de zin dat zij een gezond gewicht hebben. "Het percentage kinderen met overgewicht ligt in Roosendaal gemiddeld nog steeds hoger dan in de regio West-Brabant. Van de Roosendaalse volwassenen heeft bijna de helft overgewicht en 64 procent van de ouderen had in 2016 overgewicht of obesitas. Deze cijfers maken het bevorderen van een gezonde leefstijl van jong tot oud noodzakelijk." De komende jaren wordt dan ook vooral ingezet op het creëren van een omgeving waarin jongeren gezonde voeding, water drinken en genoeg bewegen de normaalste zaken van de wereld vinden. Volwassenen en ouderen worden de komende jaren nog bewuster gemaakt van de mate waarin zij bewegen en sporten.

Psychisch gezond

Naast de lichamelijke gezondheid wil de gemeente Roosendaal ook inzetten op de mentale weerbaarheid oftewel de psychische gezondheid. In 2030 moeten meer Roosendaalse jongeren mentaal weerbaar zijn ten opzichte van 2018 en minder Roosendalers moeten in 2030 een verhoogd risico hebben op het krijgen van een angststoornis of depressie. "In Roosendaal liggen de percentages 5-11 jarigen met een 'verhoogd risico' op psychosociale problemen op of iets boven het gemiddelde in de regio West-Brabant. In het schooljaar 2014-2015 had 3,8 procent van de Roosendaalse jongeren in klas 2 van het voortgezet onderwijs een 'verhoogd risico' op psychosociale problemen en 9,8 procent viel in het grensgebied. Ook hierbij liggen beide cijfers iets boven het gemiddelde in West-Brabant. (Respectievelijk 3,6 en 7,7 procent)"

Eenzaamheid

Last but not least is de sociale verbondenheid die verbeterd moet worden. De focus ligt op sociaal kwetsbare volwassenen en ouderen die eenzaam of geïsoleerd zijn of die een groot risico hierop lopen door bijvoorbeeld ernstig gezondheidsverlies, het verlies van een dierbare, ontslag, verhuizing of een baan. Het aantal eenzame volwassenen moet dan ook in 2030 zijn afgenomen doordat de sociale verbondenheid onder Roosendalers in wijken en dorpen is versterkt. Het percentage Roosendaalse ouderen dat eenzaam is, is de laatste vier jaar gelijk gebleven. "Dat neemt niet weg dat ruim de helft van de ouderen nog steeds eenzaam is. Ongeveer één op de tien ouderen is zelfs zeer ernstig eenzaam." Een vroegtijdige signalering maakt onderdeel uit van de plannen om dit in de toekomst tegen te gaan. [l]