Een betere indeling van de openbare stallingen op het Stationsplein is volgens Cees Lok wenselijk. FOTO MIEKE PENNINGS
Een betere indeling van de openbare stallingen op het Stationsplein is volgens Cees Lok wenselijk. FOTO MIEKE PENNINGS Foto: Mieke Pennings-Oomen

Fietsenstallingen station blijven discussiepunt

ROOSENDAAL - De huidige poorten van de bewaakte fietsenstalling bij het station in Roosendaal zijn misschien niet de meest vandalismebestendige, maar de transparante uitstraling komt volgens de NS de klantbeleving en de sociale veiligheid ten goede.

DOOR ADDO SPRANGERS

De bewaakte fietsenstalling is bovendien eigendom van de NS, zo maakt wethouder Cees Lok nog eens expliciet duidelijk in zijn antwoorden op de recent door raadslid Sebastiaan Hamans namens de CDA-fractie gestelde vragen over de ontwikkelingen rond de fietsenstallingen op en bij het Roosendaalse station.

Vervanging

In februari van dit jaar zijn de oude poortjes van de bewaakte fietsenstalling door NS vervangen. De fietsenstalling is nu de eerste 24 uur gratis. De aanpassingen aan de poortjes en het regime van de eerste 24 uur gratis stallen is volgens wethouder Cees Lok bekostigd door de NS, zonder dat hieraan een financiële bijdrage van de Gemeente Roosendaal te pas is gekomen. Ook is er geen gebruik gemaakt van de zogeheten 'Dijksma-gelden', de in 2016 door toenmalig staatssecretaris Dijksma aangekondigde miljoeneninvestering om knelpunten bij fietsenstallingen op stations op te lossen. Wel houdt de Gemeente Roosendaal circa twee keer per jaar fietshandhavingsacties op het Stationsplein.

Mobiliteitsagenda

Wethouder Cees Lok herkent niet het door de CDA-fractie geschetste beeld van teruggebrachte toegangsmogelijkheden bij de bewaakte fietsenstalling en geeft aan dat er gevolg is gegeven aan de in de Mobiliteitsagenda geformuleerde ambitie door het fenomeen 'eerste 24 uur gratis stallen' in te voeren in de bewaakte stalling. "Om de poorten te versnellen heeft de eigenaar (NS) een aantal technische aanpassingen in gang gezet", aldus de wethouder. "Het is bij ons en de NS niet bekend dat het aantal storingen in de afgelopen paar maanden hoger is in vergelijking met het oude systeem."

Doorlooptijd

Aan eerder geconstateerde problemen bij de toegang van de bewaakte fíetsenstalling wordt volgens wethouder Cees Lok gewerkt. "Onlangs heeft de NS de snelheid van de toegangspoorten verhoogd", meldt hij. "Voorheen moest een poortje eerst dicht voordat de volgende reiziger naar binnen kon, nu is dat niet meer nodig. Daarnaast zal de datacommunicatie tussen het poortje en de server eind 20L8 verbeterd worden waardoor de doorlooptijd nog verder verkleind wordt."

Kwetsbaarder

Met de constatering van de CDA-fractie dat het nieuwe toegangspoortje bij de bewaakte fietsenstalling relatief eenvoudig te omzeilen is en dat het poortje vatbaarder is voor vandalisme dan voorheen, kan de wethouder zelf ook weinig. Cees Lok: "De NS heeft met de huidige poorten bewust gekozen voor een transparante uitstraling en gelooft dat dit de klantbeleving en sociale veiligheid ten goede komt. De eigenaar onderkent dat de glazen poorten kwetsbaarder zijn voor vandalisme dan de oude metalen draaipoorten. Maar er is desondanks voor gekozen omdat ze vriendelijker ogen en er door de transparantie meer is zicht op de stalling. lncidenten worden binnen 24 uur opgelost."

Keuze
De door de CDA-fractie geventileerde mening dat het verwijderen van alle openbare stallingsplaatsen een kwaliteitsimpuls voor de reiziger zou betekenen, wordt door de wethouder niet gedeeld. "Op dit moment hebben mensen de keuze om hun fiets bewaakt te stallen of om deze neer te zetten op het plein", aldus Cees Lok. Wel is hij het met het CDA eens dat een betere indeling van de openbare fietsenstallingen op het Stationsplein wenselijk is. Volgens de wethouder komen ze de uitstraling van het Stationsplein niet ten goede. "Helaas zijn fietshandhavingsacties op ieder station af en toe noodzakelijk", zo verklaart hij de inspanningen die de Gemeente Roosendaal verricht om het plein een positievere uitstraling te bezorgen.[l]