De cast van Aladdin is genomineerd voor de Jongeren Cultuurprijs
De cast van Aladdin is genomineerd voor de Jongeren Cultuurprijs Foto:

Breng je stem uit op genomineerden Cultuurprijs

ROOSENDAAL - Inwoners van de gemeente Roosendaal kunnen nog tot en met maandag 24 september hun stem uitbrengen op de genomineerden voor de Roosendaalse Cultuurprijs 2018. In totaal zijn zeven instanties genomineerd, waarbij vier voor de officiële cultuurprijs en drie voor de Jongeren Cultuurprijs (aanmoedigingsprijs). Op vrijdag 5 oktober wordt bekend gemaakt wie de Cultuurprijs in ontvangst mag nemen.

DOOR REMKO VERMUNT

Een onafhankelijke jury met een breed netwerk in het culturele veld van Roosendaal heeft gedurende het afgelopen jaar alle activiteiten in de gaten gehouden op cultuur- en artistiek gebied. Alle personen, verenigingen of instellingen die op cultureel of artistiek vlak een bijzondere prestatie verrichten komen in aanmerking voor de Cultuurprijs. De doelstelling van de jury was dan ook om een zo groot mogelijk cultuurveld genomineerden te kiezen. Resultaat: De Roosendaalse Gedichtenroute, Project rondom architect Hurks, Project "Tijd van je leven" en Stichting Blues Promotions Roosendaal. Voor de Jongeren Cultuurprijs, de aanmoedigingsprijs, zijn genomineerd: De cast van Musical Aladdin van Stichting Jong! Theater, Docu film van Sven de Laet en Jongerenherdenking 4 mei.

Genomineerden

De Roosendaalse Gedichtenroute maakt poëzie voor alle Roosendalers toegankelijk. Met de route kan je op 41 locaties via een app op je mobiele telefoon een gedicht beluisteren. Dit initiatief van de Roosendaalse stadsdichter Eric van Deelen is volgens de jury terecht een nominatie waard. Hetzelfde geldt voor het project waarbij de Roosendaalse architect Jacques Hurks wordt geëerd. "De bijzondere kwaliteit van het werk van deze architect komt in dit veelzijdige project goed tot uiting. Bezoekers waren verrast door de informatie en verbaasd over de veelheid en grootsheid van zijn nalatenschap."

Over de streep

Andere genomineerden zijn het project Tijd van je Leven en Stichting Blues Promotions Roosendaal. Laatstgenoemde is genomineerd voor de tientallen evenementen die zij organiseren, zoals Blommenblues, Back to the fifties, Straatconcours en Roots Live. Het project Tijd van je Leven is een samenwerking tussen verschillende instanties om de sociale vitaliteit van ouderen te vergroten en eenzaamheid tegen te gaan. Het project bevat 2 onderdelen: een Over de streep-dag en workshops met kunstvormen. Op de Over de streep dag worden ouderen gestimuleerd letterlijk over een streep te stappen als ze bepaalde dingen hebben mee gemaakt, zoals de oorlog of verlies van dierbaren. In de workshops komen verschillende kunstvormen aan bod, zoals boetseren, schilderen, tekenen, muziek, dans en hoeden maken.

Jongeren

Bij de Jongeren Cultuurprijs gaat het tussen slechts drie kanshebbers. De cast van Stichting JONG! Theater bracht afgelopen seizoen de musical Aladdin ten tonele. Het klassieke verhaal werd in een nieuw jasje gegoten en verraste en boeide de toeschouwer van begin tot eind. De 22-jarige Roosendaler Sven de Laet maakte de documentaire "Jonge stemmen " over vier Brabantse jongeren, waarvan 2 jonge Roosendalers, Nick Klaver en Sanneke Vermeulen, op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Daarnaast gaf Roosendaalse jeugd een bijzondere eigentijdse invulling aan de eerste Nationale Jongeren Herdenking in Roosendaal. Met rap, zang, dans, muziek, theater en gedichten, waarin de getalenteerde jonge Roosendalers hun hart en ziel hadden gelegd.

Stemmen

Het publiek mag tot 24 september 2018 zijn voorkeur kenbaar maken via de website cultuurprijsroosendaal.nl. Op basis van de stemmen van het publiek én de jury wordt de winnaar bepaald. Op vrijdag 5 oktober 2018 is de uitreiking van de Cultuurprijs in De Kring. Iedereen is hierbij welkom. [l]