Haroun Hijman op 'de bok' tijdens een van de repetities, samen met de Gildezonen en hun dirigent Thomas Bruijns. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Haroun Hijman op 'de bok' tijdens een van de repetities, samen met de Gildezonen en hun dirigent Thomas Bruijns. FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

Wie wordt de Maestro van Roosendaal?

ROOSENDAAL – Terugkijken doen ze bij De Gildezonen nooit zo lang, maar hun lijst met bijzondere optredens groeit gestaag. Na de Tribute to Freddy Mercury en het bevrijdings- en 90 jarig jubileum concert, timmert de muziekvereniging aan de weg met een nieuw project.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX


Op zondag 27 oktober strijden Carmen Hack, Manuela van der Heijden, Haroun Hijman, André Verstijlen en Jean-Paul Evertse in Schouwburg De Kring om de titel 'Maestro van Roosendaal'. Een concept gebaseerd op het welbekende tv-programma maar overgoten met een Roosendaals Gildezonen sausje.


Idee
"Het bestuur van onze muziekvereniging De Gildezonen wil heel graag de leden betrekken bij de organisatie van nieuwe evenementen", geeft Yvonne Croonen, penningmeester en muzikaal begeesterd bestuurslid aan. "Daarom hebben we vorig jaar aan alle leden gevraagd mee te denken over een nieuw evenement. Die brainstormronde leverde een behoorlijk lijstje van activiteiten op, waarbij het Maestro-concept er behoorlijk bovenuit steeg". Nadat die keuze gemaakt was, is de werkgroep begonnen met het proces van 'hoe gaan we dat aanpakken en op welke manier gieten we zoiets in het vat. "Want wij als Gildezonen houden van een feestje waar zoveel mogelijk anderen bij betrokken worden".


Deelnemers
Ingrid Michidis, die als bestuurslid de concerten en activiteiten mee aanstuurt en daarnaast de p.r. verzorgt, ging samen met Yvonne aan de slag. "We hebben een lijstje met namen gemaakt van Roosendalers die in de stad gekend zijn en deze uitdaging wel aan zouden durven. Uitgangspunt was: 5 deelnemers, een diversiteit aan muzikale belangstelling en interesses, zodat het vooral ook een wervelende muzikale show zou moeten worden". Vervolgens werden de dames Hack en Van der Heijden en de heren Verstijlen, Hijman en Evertse benaderd. "Nadat ze allemaal toegezegd hadden, er was niemand die twijfelde, hebben we ze vervolgens op onze website gepresenteerd middels een filmpje", vertellen de dames enthousiast.


Opzet
"Het wedstrijdelement behelst 3 onderdelen, waarbij iedere deelnemer in de 1e ronde een film- of musical fragment dirigeert. In de 2e rond aan mocht geven van welk genre men het meest hield en daar werd dan een nummer voor uitgezocht", vullen de dames elkaar aan. "Bij de 1e en 2e rond hadden ze dus geen vrije keus, maar voor de afsluitende 3e ronde mochten ze zelf een eigen nummer kiezen. Dat wordt dan ook helemaal gespeeld". Toen die keuzes gemaakt waren, kregen de deelnemers een workshop en werd er door dirigent Thomas Bruijns een soort handleiding dirigeren geschreven. "Je zou kunnen zeggen dat het op een spijkerschriftpartituur lijkt", verduidelijkt Michidis het technisch staaltje. "Want muziek kunnen lezen is nog iets heel anders dan een partituur interpreteren". En daaruit blijkt wel dat het een heuse wedstrijd wordt, waarbij wel degelijk op de kwaliteit van het dirigeren wordt beoordeeld.


Jury
Op 27 oktober is het dan zo ver. De deelnemers worden beoordeeld door een vakkundige jury, die bestaat uit Thomas Bruijns, Bart van Gorp en Peter Bogers. Zij hebben hun sporen in de muziekwereld meer dan verdiend, en kunnen kritisch vanuit hun vakgebied de deelnemers beoordelen. En dat die deelnemers het niet gemakkelijk krijgen, blijkt wel als de organisatoren aangeven dat het niet alleen om het dirigeren van de muziekvereniging zelf gaat, maar dat er ook een heus combo en zangers en zangeressen van de partij zijn. De voorverkoop is inmiddels begonnen. Kaartjes zijn bij de Schouwburg te verkrijgen, en het belooft weer een spektakel te worden waar de muziekvereniging de afgelopen jaren leverancier van geworden is. En de dames besluiten: "Wat muziekkeuze betreft is er voor elk wat wils. Van rock tot pop en van filmmuziek tot Nederlandstalig. Eigenlijk een programma, zoals men dat van De Gildezonen gewend is, maar dan weer vanuit een heel andere muzikale insteek". [l]