Trainer Reinald Boeren haalt het maximale uit de senioren FOTO REMKO VERMUNT
Trainer Reinald Boeren haalt het maximale uit de senioren FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Wandelvoetballen houdt senioren fit en sociaal

ROOSENDAAL - Iedere woensdagochtend komen er zo'n twintig senioren naar de voetbalvelden van DVO '60 voor een wedstrijdje Walking Football. Deze sport is speciaal ontwikkeld voor senioren. "Het houdt de mensen in beweging, maar er zit ook een sociaal aspect aan", vertelt Piet van Osta namens DVO'60. Op 10 oktober wordt in Roosendaal een groots toernooi gehouden waar ook teams van Feyenoord, PSV en RKC Waalwijk aan meedoen.

DOOR REMKO VERMUNT

Door heel Nederland zijn er zo'n 360 clubs die wandelvoetbal aanbieden. Ruim anderhalf jaar geleden besloot DVO'60 samen met Sportservice Noord-Brabant om als eerste, en tot nu toe enige, Roosendaalse club een team op te starten. Dat begon met één speler, maar in de afgelopen tijd is de groep gegroeid naar zo'n twintig deelnemers. "Je wordt wat ouder, maar je wil toch fit blijven", vertelt Van Osta die zelf ook meespeelt.

Spelregels

In Roosendaal moet je minstens zestig jaar of ouder zijn om mee te mogen doen aan Walking Football. "De meeste deelnemers zijn tussen de 60 en 75 jaar oud en er is één speler van begin tachtig", vertelt Mandy Buijs die namens Sportservice Noord-Brabant vanaf het begin betrokken is bij het team. De regels zijn simpel. Je speelt zes tegen zes op een kleiner veld met ook kleinere doeltjes. Er is geen keeper, lichamelijk contact is verboden, de bal mag niet boven heuphoogte komen én je mag niet rennen.

Trainen

Vooral dat laatste blijkt tijdens de training nog wel eens lastig en dat merkt ook trainer Reinald Boeren. "Als je een bal kan hebben, dan ben je geneigd om te gaan rennen. Dat moeten ze dus niet doen. Ze moeten veel meer dribbelen met de bal en kort naar elkaar overspelen. Een lange bal werkt niet bij dit spel." De mannen en een vrouw die op het veld druk bezig zijn, zijn zichtbaar aan het genieten. "Ze willen ook steeds beter worden", vertelt Boeren. Hij probeert er dan ook alles uit te halen bij de senioren.

Toernooi

Wat ze in hun mars hebben, kunnen ze op zaterdag 10 oktober laten zien tijdens een speciaal toernooi dat Piet van Osta en Mandy Buijs samen hebben opgezet. "In eerste instantie wilden we een toernooi houden met acht ploegen", vertelt Van Osta. "We zijn alle ploegen uit gaan nodigen en tot onze grote verbazing meldde de een na de ander zich aan." Op dit moment doen er dan ook zestien ploegen mee en nog eens tien ploegen staan op de reservelijst. "Onder andere PSV, Feyenoord en RKC Waalwijk sturen een seniorenteam voor het walking Footballtoernooi, maar ook teams uit Emmen en Nijmegen wilden meedoen."

Promotie Roosendaal

Omdat het toernooi Roosendaal op een positieve manier op de kaart zet, werd ook contact gezocht met de stichting Roosendaal 750 jaar. "Die waren enthousiast over het idee en ze ondersteunen ons in de organisatie van het evenement, zowel qua promotie als financieel gezien." Het toernooi moet dan ook niet alleen het wandelvoetballen promoten, maar ook Roosendaal als stad. "We hebben de KBO uitgenodigd, maar ook het CIOS, omwonenden en de bewoners van Heerma State." Het moet een feest worden voor heel de buurt én daarbuiten. "Ik verwacht zo'n driehonderd tot vierhonderd bezoekers, anders valt het me tegen". durft Van Osta te stellen.

'Teams komen van
heinde en verre voor
wandelvoetbaltoernooi'

Winnaarsmentaliteit

Of het Roosendaalse team ook gaat winnen, dat durft het tweetal nog niet te zeggen. "Je merkt dat de spelers het heel leuk vinden om te winnen, maar dat bakje koffie na afloop vinden ze misschien nog wel leuker", vertelt Mandy. "In principe spelen we iedere woensdag van 10.00 tot 11.00 uur, maar de meesten zijn er al om 09.45 uur en ze drinken na afloop een bakje koffie en zijn dan pas rond 11.45 uur weer weg. Dat is goed om te zien." Wie zelf ook een keer mee wil doen, kan gewoon op woensdagochtend een kijkje komen nemen. Wil je meer informatie of wil je laten weten dat je komt kijken? Dan kan je mailen naar m.buijs@ssnb.nl [l]