Na verschillende varianten op tikkertje werd er ook rolstoeltikkertje gespeeld
Na verschillende varianten op tikkertje werd er ook rolstoeltikkertje gespeeld Foto: Remko Vermunt

Kinderen maken kennis met allerlei sporten

ROOSENDAAL - Op de Mytylschool in Roosendaal is afgelopen woensdag de aftrap gegeven van Snuffelsport. Dit initiatief vanuit Sportservice Noord-Brabant (SSNB) moet ervoor zorgen dat kinderen met méér en andere sporten in aanraking komen. "We proberen kinderen van de basisschool te stimuleren om te sporten en laten ze daarom ook verschillende sporten uitproberen", aldus Jerome de Clercq.

DOOR REMKO VERMUNT

Zo'n veertien kinderen van verschillende basisscholen in Roosendaal kwamen woensdag naar de Mytylschool voor de eerste keer 'Snuffelsport'. "We merken dat het voor kinderen tegenwoordig steeds lastiger is om een sport te kiezen", legt Jerome namens SSNB uit. "Het aanbod is enorm en kinderen vinden vaak ook alles leuk. Dat maakt het voor ouders ook lastiger. Je kan je kind opgeven voor voetbal, maar dan zitten ze er vaak een langere tijd aan vast." Met snuffelsport probeert SSNB te realiseren dat kinderen tussen de zes en twaalf jaar een beter idee krijgen van de verschillende sporten, zodat ze makkelijker een keuze kunnen maken. "We hebben in totaal 26 lessen, waarvan we er dertien op locatie doen en dertien op onze vaste locaties", legt Jerome uit. De lessen kunnen enorm variëren. Dat gaat van voetbal en basketbal in de gymzaal tot skydiven of laserschieten op locatie.

Speciaal onderwijs

De aftrap op de Mytylschool is ook één van die lessen die valt onder 'op locatie'. "We willen hier de combinatie maken tussen kinderen die op een reguliere basisschool zitten en kinderen die speciaal onderwijs krijgen. Zo kan de één ervaren hoe is het om met een reguliere gymles mee te doen, maar andersom kunnen de kinderen ook ervaren hoe het is om een gymles te volgen op het speciaal onderwijs." Die combinatie is goed te zien in de verschillende spellen die worden gespeeld. Zo worden er eerst reguliere varianten op tikkertje gespeeld, maar later in de les wordt ook rolstoeltikkertje gespeeld. Voor veel kinderen is het toch even nieuw om in een rolstoel te zitten, laat staan om dan ook nog iemand te tikken. Voor de kinderen uit het speciaal onderwijs is dit juist makkelijker. "Dit was eigenlijk een probeersel, maar we willen dit over een half jaar nog een keer herhalen", legt Jerome uit.

'Er is in Roosendaal al veel mogelijk, bijvoorbeeld boksen met Parkinson'

Aangepast sporten

Het beoefenen van een sport in een rolstoel is een vorm van 'aangepast sporten'. Afgelopen week werd er in het kader van de Nationale week van het Aangepast Sporten nog veel meer aandacht besteed aan aangepast sporten is de breedste zin van het woord. Zo werd er afgelopen zondag in Wouw nog een speciale rolstoelhandbalwedstrijd gehouden tussen de Nederlandse selectie en een team van Handbalvereniging Heerle. Dinsdagavond was er een speciale informatieavond over Roosendaalse sport, waarbij verenigingen tips en tricks kregen over hoe je om moet gaan met pestgedrag en gedragsproblemen.

Beweegmarkt

Zaterdag 6 oktober wordt de week van het aangepast sporten in Roosendaal afgesloten met een Beweegmarkt bij Sterrebos. Van 10.00 tot 13.00 uur krijgen kinderen én volwassenen op deze markt te horen welke aangepaste sporten er in Roosendaal allemaal mogelijk zijn voor mensen met een lichamelijke-, geestelijke- en chronische beperking. "Er is in Roosendaal al veel mogelijk, zoals boksen met Parkinson of zitvolleybal", vertelt Mandy Buijs namens SSNB. "Maar het mag natuurlijk altijd meer worden."

Speluurtje

Om ervoor te zorgen dat ook kinderen op speciaal onderwijs genoeg bewegen, biedt Sportservice Noord-Brabant zowel op de Mytylschool als op de Cameleon een speciaal speluurtje aan. "Dat is iedere dinsdagmiddag van 15.30 tot 16.30 uur", vertelt Mandy. "Iedere week spelen we daar andere spelletjes, maar op deze manier maken de kinderen wel onderdeel uit van een sportgroepje. Het is voor kinderen die niet regulier kunnen sporten ook belangrijk om ergens bij te horen en mee te kunnen doen." [l]

Vol energie begonnen de kinderen aan hun snuffelsportles FOTO'S REMKO VERMUNT