Eloy Kooymans en Pascal Vos zijn vanuit de WijZijn Traverse Groep de coördinatoren buurtbemiddeling in Roosendaal FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Eloy Kooymans en Pascal Vos zijn vanuit de WijZijn Traverse Groep de coördinatoren buurtbemiddeling in Roosendaal FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

Buurtbemiddeling Roosendaal bestaat 10 jaar

ROOSENDAAL – We lezen de verhalen over burenruzies regelmatig in de krant. Mensen hebben dan vaak te lang gewacht om professionele hulp in te roepen, zodat de zaak escaleert. In 2008 legde Erik Feekes in Roosendaal de basis voor de uiteindelijke buurtbemiddeling die heden ten dage door WijZijn Traverse Groep regionaal wordt aangeboden.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Inmiddels is dat 10 jaar geleden en voor de 30 vrijwilligers, de coördinatoren en de netwerkpartners is dat een uitstekende reden voor een feestje. Een feestje, in de vorm van een symposium, waar naast de waarderende woorden voor het initiatief en de uitwerking vooral gefocust wordt op de vrijwilligers wiens rol bij de bemiddeling van onschatbare waarde is geworden.

Het idee

“Het idee is uit Amerika overgewaaid en is hier in Nederland in verschillende plaatsen uitgeprobeerd. Roosendaal maakte daar dankzij Erik Feekes kennis mee, en het bleek een succesvol model”, weet coördinator Pascal Vos de Roosendaalse werkwijze op enthousiaste wijze te verwoorden. “Bij burenruzies heb je te maken met twee of meerdere partijen, die samen door uiteenlopende redenen, elkaars woongenot bewust en/of onbewust ontnemen. Uit ervaring weten wij dat het aandragen van oplossingen door onze bemiddelaars niet duurzaam is. Daarom sturen onze bemiddelaars altijd op oplossingen die van de bewoners zelf komen”. Waar bij buurtbemiddeling altijd van wordt uitgegaan is dat twee partijen met elkaar in onmin leven en dat er emotioneel dan heel veel speelt. “Zodra één van beide partijen ons vraagt te bemiddelen of te helpen, verandert het klimaat eigenlijk al in positieve zin”, vervolgt Vos. “We sturen een team van 2 vrijwilligers naar beide partijen en hopen zo de cirkel te doorbreken”.

Vrijwilligers

“De vrijwilligers die zich aanmelden worden door ons gescreend en krijgen een professionele opleiding aangeboden. Ze moeten wel een aantal eigenschappen hebben of bereid zijn die aan te leren om dit werk succesvol te kunnen te doen”. Vos geeft aan dat de belangrijkste karaktereigenschappen zijn: een neutrale houding, de taal van de omgeving spreken, empathisch vermogen hebben, bereid zijn om goed te luisteren en op gepaste wijze de regie voeren bij de bemiddeling. “Alle vrijwilligers zijn getraind in gespreksvoering en conflicthantering, zodat ze in de praktijk beslagen ten eis komen. Alleen in Roosendaal hebben we al zo’n 30 vrijwilligers, die jaarlijks samen zo’n 130 conflictsituaties begeleiden”.

De werkwijze

Vos daarover: “Bij het eerste contact bespreekt de coördinator de mogelijkheden. Meestal worden er per situatie twee bemiddelaars ingezet. Zij horen het verhaal aan dat de melder te vertellen heeft. Vervolgens bezoeken ze de andere partij om ook dat verhaal aan te horen. We benaderen en behandelen beide partijen altijd als gelijken. We bieden voor iedereen een luisterend oor. Het bemiddelingsgesprek dat daarna volgt gebeurt altijd op een neutrale locatie”. Nadrukkelijk verwoordt Vos dat de bemiddelaars het probleem niet over moeten nemen. “Want dan is de oplossing namelijk bedacht door een buitenstaander en dat werkt natuurlijk niet”.

Oorzaken

“Mensen vragen ons om te bemiddelen wanneer er geluidsoverlast is, er gepest wordt, er rommel of afval in de omgeving rondslingert, er overlast van kinderen of huisdieren wordt ervaren, men stankoverlast heeft of als er parkeerproblemen in de straat of omgeving spelen”. Als voorbeeld van het parkeerprobleem noemt Pascal de last voor mensen waar tijdens het weekeinde een vrachtwagen of bestelbus van iemand anders voor hun huis wordt geplaatst. “Uitermate irritant en een logische oorzaak voor een conflict”.

Feestje

En dan is er op 11 oktober vanwege het 10-jarige bestaan van buurtbemiddeling een symposium voor genodigden. Burgemeester Niederer, de grondlegger van buurtbemiddeling in deze regio, Erik Feekes en comedian Rayen Panday zullen de middag kleur geven. En zoals aangegeven zullen met name de vrijwilligers in het zonnetje worden gezet. “Want zonder onze vrijwilligers kan deze manier van begeleiding en ondersteuning echt niet worden gerealiseerd”, besluit de enthousiaste Vos. [l]