Het hele team werd getrakteerd op een champagnemoment aan het einde van een feestavond
Het hele team werd getrakteerd op een champagnemoment aan het einde van een feestavond Foto: Claudia Koole

10 jaar Zorggroep West-Brabant voor de juiste zorg op de juiste plek

ROOSENDAAL - Op twee feestelijke avonden in Bergen op Zoom werd er verbinding gelegd tussen verschillende zorgaanbieders, gemeenten, leveranciers en een patiëntenvereniging. Deze avonden vonden plaats in het kader van het 10-jarig bestaan van Zorggroep West-Brabant B.V. (ZGWB) die een regio kent van Roosendaal, Bergen op Zoom en Tholen.

DOOR CLAUDIA KOOLE

"We zijn ontzettend trots dat we het tienjarig bestaan met onze samenwerkingspartners in de regio kunnen vieren", vertelt algemeen directeur Irma van der Pluijm. De zorggroep is in 2008 ontstaan met als eerste doel de zorg voor patiënten met een chronische aandoening te organiseren. "Deze organisatie is bedoeld om de zorg waar mogelijk dichtbij huis te laten plaatsvinden." Van der Pluijm kent haar team goed dat zich optimaal inzet voor de regio, werkt voor huisartsenpraktijken en is goed op de hoogte van nieuwe zorgprogramma's om de juiste zorg op de juiste plek te krijgen.

Behandeling

Van der Pluijm: "Het is mijn missie om de zorgprofessionals, beleidsmakers en bestuurders dichter bij elkaar te brengen. Niet alleen om elkaar te begrijpen, maar ook om direct te kunnen toetsen wat beter kan en waar de hulpvraag en behoefte van de burgers in de regio ligt." Ze wijst hierbij op het feit dat medische klachten niet altijd een medische behandeling nodig hebben. "Het komt voor dat de oorzaak van de hulpvraag ergens anders ligt", vertelt ze. "Bijvoorbeeld een oudere die erg eenzaam is. De oplossing kan hier soms beter liggen in het sociale domein."

Dichtbij

De juiste zorg op de juiste plaats brengen hoort bij het toekomstperspectief volgens Van der Pluijm, met name in de eerste-lijnszorg waartoe een huisartsenpraktijk behoort, en ook de thuiszorg, paramedische zorg en welzijnsorganisaties om de hoek. "Ik ben ervan overtuigd dat de toekomst in de eerste-lijnszorg ligt. Dit betekent dat zorg dichtbij is, in de nabije omgeving van de patiënt. Een andere mogelijkheid is dat er specialistische zorg naar een huisartsenpraktijk komt. Denk hierbij aan een specialistische verpleegkundige die vanuit het ziekenhuis spreekuur houdt in de huisartsenpraktijk of een medisch specialist die nauw samenwerkt met de huisarts in een 'Zorgcentrum'."

Drijvende kracht

Een belangrijk doel van Zorggroep West-Brabant en alle andere samenwerkingspartners blijft dat de gezondheid van burgers in de regio steeds wordt verbeterd. Van der Pluijm: "Wij blinken uit in het verbinden in de regio en de huisarts als serieuze partner bij verschillende partijen aan tafel te krijgen. Preventie en het ondersteunen bij een goede leefstijl zijn de drijvende krachten voor en bij burgers dichtbij uw huis." [l]