Mantelzorgers op respijt in Terschelling. FOTO ROB SMITS
Mantelzorgers op respijt in Terschelling. FOTO ROB SMITS Rob Smits

Gemeente Roosendaal zorgt voor de mantelzorger zodat hij niet verzuipt

ROOSENDAAL - Om de zorgtaken vol te kunnen houden organiseert steunpunt mantelzorg jaarlijks de zogenaamde respijtdagen. Toon Kortooms schreef het boek: help de dokter verzuipt, een mantelzorger die mee is gegaan naar Terschelling heeft hiervan gemaakt: Het is niet de dokter verzuipt, maar: “Help de mantelzorger verzuipt, hij heeft taken en plichten die hij moet verrichten”.

Ook dit jaar van 1 tot en met 3 oktober is het steunpunt mantelzorg met een bus van 51 mantelzorgers naar Terschelling geweest. Naar een eiland om letterlijk en figuurlijk de zorgen achter te laten en even opladen om de zorgen echt vol te kunnen houden. Hier op Terschelling 3 dagen samen met zgn. “lotgenoten ” en er zijn fijne gesprekken gevoerd.

Mantelzorgers hebben het gevoel gehad, er helemaal uit te zijn. Met een overtocht die niemand zal vergeten omdat het plan was om zeehondjes te spotten, dus met een kleine boot de zee overgestoken. Maar de zee was te wild, geen zeehondjes gezien maar iedereen zag geel en groen en was zomaar ineens zeeziek. Zelfs degenen die eigenlijk zeebenen hadden konden de hoge golven niet weerstaan. Gelukkig ging deze ziekte gelijk over toen men aan wal kwam.

Hier op Terschelling zijn er 3 dagen georganiseerd door een groep vrijwilligers zodat niemand nog tijd had om aan het thuisfront te denken. Deze dagen zijn mogelijk gemaakt door de gemeente Roosendaal, respijtzorg is mogelijk als er inderdaad ook voor de thuissituatie is gezorgd. Steunpunt mantelzorg neemt deze taak op zich. De zorgvrager wordt goed verzorgd, er is een beroep gedaan op de familie, op logeer mogelijkheden in zorghotel of zorginstelling. Ook is er gebruik gemaakt van de organisatie Handen in Huis, deskundigen nemen de taken van de mantelzorger over zodat de mantelzorger even vrijaf heeft. De kosten hiervoor worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Genietend, zorgen los laten, heerlijk strand, strandwandeling, vliegeren, samenzijn en gezellig samen zingen onder leiding van een accordeonist en met de huifkar over het strand, zijn deze dagen doorgebracht. En op 3 oktober is de boot over een rustige zee en de bus over een filevrije route weer richting Roosendaal gegaan om de heerlijk uitgeruste mantelzorger weer veilig thuis af te leveren. [l]