De BuurTent werd druk bezocht
De BuurTent werd druk bezocht Foto: Ad van de Vrede

BuurTent neergestreken op de Kroevenlaan

ROOSENDAAL - Bewoners van de Kroeven konden dinsdagavond terecht bij de zogenaamde BuurTent op de hoek Kroevenlaan/Melis Stokelaan. Deze tent wordt door de gemeente en politie ingezet op plekken waar recent is ingebroken. Dat was de afgelopen maand vier keer aan de orde in de wijk Kroeven.

DOOR REMKO VERMUNT

BuurTent is volgens de gemeente een succesvol middel om inbraken te voorkomen en om de sociale controle in een wijk te vergroten. "Het idee is simpel. In een straat waar net een woningbraak is geweest wordt de BuurTent opgezet. De impact van de inbraak is dan nog groot. Buurtbewoners willen dit graag met elkaar bespreken en zijn eerder geneigd om preventieve maatregelen te nemen." Omdat de tent letterlijk op de hoek van hun straat staat, komen de omwonenden makkelijker even langs. De politie was van de partij om informatie te geven en om te vragen of er wellicht nog getuigen zijn. "De werkwijze versterkt de sociale controle in de straat."

Volgens Ad van de Vrede, coördinator buurtpreventie Roosendaal, zat de winst van de avond vooral in het feit dat bewoners op de uitnodiging afkwamen en zo in contact met de wijkagent, buurtpreventieteams en de opbouwwerker. "Met de BuurTent zoeken we mensen op, duidelijk een andere benadering dan afwachten in een gebouw. Dit werd zeer gewaardeerd door de buurtbewoners."

De BuurTent werd daarnaast ingezet om wijkbewoners te informeren over inbraakpreventie, over buurtpreventie en over de Week van de Veiligheid. "In de Week van de Veiligheid start ook het jaarlijkse Donkere Dagen Offensief. Met het invallen van de donkere dagen neemt de kans op criminaliteit (overvallen, inbraken, straatroven) toe. Buurtbewoners kunnen veel ellende voorkomen door goed voorbereid de winter in te gaan en preventieve maatregelen te nemen", aldus de politie. In totaal werden 150 omwonenden per brief uitgenodigd om de BuurTent te bezoeken. Iedereen die de BuurTent bezocht kreeg een tasje mee met informatie over voorkomen van inbraken en enkele gadgets van buurtpreventie.