Gast Ineke Mercx.
Gast Ineke Mercx. P. Buijs

In gesprek met Ineke Mercx, gast Inloophuis de Rose-Linde

Ha Ineke! Hoe ben je in De Rose-Linde terechtgekomen?

“Ik heb zelf kanker en een kennis van mij had op dat moment ook kanker. Toen ik in De Roosendaalse Bode over Inloophuis De Rose-Linde , besloot ik dit inloophuis met haar naar toe te gaan.”

Wat doe je zoal in De Rose-Linde?

“Ik doe mee aan de meditatiesessies, het wandelen elke vrijdag met de wandelgroep en de bakworkshop elke maand. Na de activiteiten drink ik altijd een bakje koffie met de andere gasten.”

Wat vind je zo fijn aan het bezoeken van het inloophuis?

“De steun die je van de anderen en de gastvrouwen krijgt. Net ben ik gaan wandelen en had ik suiker nodig, want mijn energielevel is laag door de ziekte. Dan komt meteen al iemand met een zakje suiker aanlopen. Hoe je je ook voelt, je hoeft maar 1 woord te zeggen en iedereen begrijpt het. Of ze hebben een partner die kanker heeft gehad of ze hebben het zelf gehad. Met weinig woorden word je goed begrepen.”

“Wat ik ook fijn vind is dat je het allemaal zelf kunt bepalen waar wel en niet over wordt gepraat. Er wordt geen druk op gelegd.”

Er wordt weleens gezegd dat in een inloophuis alleen maar over de problemen van anderen wordt gepraat. Is dat zo?

“Dat is nét niet het geval. De mensen komen hier voor ontspanning en om afleiding te zoeken. Om er even niet mee bezig te zijn. Je hebt het hier niet over kanker. Als je een gesprek wil kan dat altijd, maar dat heb ik maar 1 keer gedaan hier. Als je hier bent praat je over dagelijkse bezigheden. Ik ben al zoveel met de ziekte bezig, ik kom hier net om even afleiding te zoeken.”

Maar gezelligheid heb je in een café ook. Waarom zou je anderen dan aanraden om een inloophuis te bezoeken?

“Je bent onzeker over heel veel dingen en dan zoek je een plek waar je je veilig voelt. Het is niet dat ik mij veilig voel in een café. En die veiligheid heb ik hier wel, dat kan ik moeilijk omschrijven maar het is een gevoel.”

Wat zou je tegen mensen die drempel voelen om het inloophuis te bezoeken, willen zeggen?

“Om het toch te proberen. Neem een vriend of vriendin mee. Mijn kennis voelde eerst ook een drempel om te gaan, maar die heb ik uiteindelijk ook mee kunnen nemen". [l]