Stilteochtend tijdens de Dag van de Stilte

ROOSENDAAL - Al vele jaren worden in het laatste weekend van oktober de Nacht van de Nacht (de nacht van zaterdag op zondag) en de Dag van de Stilte (de zondag) georganiseerd. Dit jaar op 27 en 28 oktober. Het doel van deze initiatieven is aandacht te vragen voor het grote belang van donkerte- en stiltebeleving.

In onze dynamische maatschappij hebben vele mensen het druk, voelen zich onder druk staan én er is er veel drukte en geluidsoverlast. Vele mensen lijden daaronder. Ook overmatig en onnodig gebruik van licht heeft negatieve gevolgen. Stilte en duisternis zijn belangrijke oerkwaliteiten die beschermd moeten worden. Een tekort eraan is schadelijk voor onze fysieke - en psychische gezondheid en voor de natuur en heeft ook economische gevolgen. Over het algemeen geldt dat er in onze maatschappij, bij burgers en bij de overheid, nog te weinig besef is van de grote impact van duisternis - en stilte tekort.
Op 10 oktober j.l. is er een onderzoeksrapport verschenen van de WHO waarin ook weer duidelijk de fysieke schade van geluidsoverlast aangetoond wordt.
Hopelijk genereert dit rapport bij de overheid meer aandacht en daadkracht inzake het belang van stiltebeleving voor de volksgezondheid en gaan ook meer burgers beseffen hoe belangrijk stilte is voor hun welzijn.

Stilteochtend
Mensen kunnen op de Dag van de Stilte en tijdens Nacht van de Nacht de positieve uitwerking van donkerte en stilte zelf beleven door deel te nemen aan allerlei soorten activiteiten die door het hele land aangeboden worden.
In Roosendaal wordt tijdens de Dag van de Stilte een Stilteochtend georganiseerd van 10.00 tot 12.30 uur informatie is te vinden op: http://www.dagvandestilte.nl/
De Nacht van de Nacht wordt georganiseerd door de Natuur- en Milieufederatie de Dag van de Stilte door Stichting Stilte Ned.werk. https://www.nachtvandenacht.nl [l]