St. Josephkerk wordt stadskerk van Roosendaal

ROOSENDAAL – Afgelopen woensdagavond waren er zo'n 170 parochianen van de Sint Norbertusparochie in de Moeder Godskerk samen gekomen. Ze werden daar door het parochiebestuur geïnformeerd over het voornemen welke kerk de stadskerk van Roosendaal gaat worden.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX


Vicevoorzitter Maarten Mallekoote legde in grote lijnen de aanwezige parochianen uit hoe het proces naar het voornemen had plaatsgevonden. Uiteindelijk werd naar aanleiding van die informatie aangegeven dat het parochiebestuur het voornemen heeft om de St. Josephkerk als stadskerk aan te wijzen.


Oorzaak
Voordat Mallekoote zijn presentatie begon richtte pastoor Ronald van Bronswijk zich tot de aanwezige belangstellenden: "Het doel van deze avond is dat er aan de toekomst van de Sint Norbertusparochie wordt gewerkt en dat we daar alle parochianen hard bij nodig hebben. Bij alle stappen die we zetten, moeten we het behoud van ons geloof blijven benadrukken". Dat gaf Mallekoote de gelegenheid om het kader van de avond te schetsen: "Het wordt voor iedereen een beladen avond. Er zal plaats zijn voor emoties, maar er zal zeker geen winnaar uit de bus komen". Daarmee doelde hij op de uitslag van onderzoek en afwegingen die door parochiebestuur, werkgroepen en de bijdragen van parochianen waren gedaan. "De sterk verminderde kerkgang, de krimp van het personeelsbestand, het onderhoud van monumentale kerkgebouwen en de daling van de inkomsten liggen ten grondslag aan het plan om te komen tot één kerkgebouw in het stedelijke gebied van Roosendaal". Daarvoor was, als onderdeel van het parochieplan, eerst een gebouwenplan nodig. Daar kwam uiteindelijk een Programma van Wensen uit voort, waardoor toetsing van alle drie de kerken kon plaatsvinden. Maarten Mallekoote benoemde de zaken die daarbij een rol speelden: "de functionaliteit van het gebouw, de haalbaarheid van de exploitatie, de uitstraling en zichtbaarheid van de kerk, de bestemming en de bereikbaarheid en de parkeermogelijkheden. Uitgangspunt was ook dat alle activiteiten in één gebouw plaats moesten kunnen vinden".

Afwegingen
De vicevoorzitter vermeldde tevens dat er naast de keuze uit de 3 kerken ook nadrukkelijk was gesproken over de St.Jan en eventuele nieuwbouw. Op economische gronden, te duur om te bouwen of te verwerven, vielen de laatste twee keuzes af. "Bij de keuze uit de 3 kerken was de leidende vraag 'hoe dicht kom je bij het ideaalbeeld' dat was geformuleerd". Uiteindelijk kwam het hoge woord eruit: "De keuze is, wat het parochiebestuur betreft, gevallen op de St. Josephkerk. Zoals te verwachten werd daar op verschillende manieren op gereageerd, waarbij er ook op emotionele wijze uiting werd gegeven aan die uitslag.


Vervolg
De presentatie werd afgesloten met een toelichting op de volgende fase in het proces. "Middels een hooravond op 15 november, en een spreekuur op 18 november krijgen de parochianen de gelegenheid om te reageren of te reflecteren. We hopen kort daarna het voornemen te formaliseren en aan te bieden aan de Bisschop". Nadrukkelijk werd aangegeven dat de kerken pas gesloten zouden worden nadat de herinrichtingsactiviteiten in de St. Josephkerk zijn afgerond. Wat tijdpad betreft denkt het parochiebestuur tegen de zomervakantie 2019 tot definitieve sluiting van de andere kerken over te gaan. [l]