D'Ouwe Sok is gemaakt voor, door en met Roosendalers FOTO REMKO VERMUNT
D'Ouwe Sok is gemaakt voor, door en met Roosendalers FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Kers op de feesttaart: d'Ouwe Sok is onthuld

ROOSENDAAL - De stad Roosendaal vierde afgelopen maandag haar 750ste verjaardag en dat werd groots gevierd. Ouderen werden getrakteerd op een bijzondere voorstelling in De Kring, jarigen werden getrakteerd op een verjaardagsfeestje en als kers op de taart werd het kunstwerk d'Ouwe Sok onthuld in het Emile van Loonpark.

DOOR REMKO VERMUNT

Het Oude Raadhuis op de Markt in Roosendaal stond maandagmiddag dan ook bommetje vol met niet alleen de jarigen, maar ook met hun papa's en mama's of partners van de jarigen. Zo'n zestig inwoners hadden gereageerd op de uitnodiging van de gemeente Roosendaal om samen met de stad hun verjaardag te komen vieren. In het oude Raadhuis kregen zij een bakje koffie en een gebakje om alvast in de stemming te komen.

Felicitaties

"U vormt een mooi gemêleerd gezelschap van jong tot oud, net zoals de Roosendaalse samenleving", constateerde burgemeester Jacques Niederer. De jongste jarige was dan ook de vierjarige Jurre van Kruistum en de oudste aanwezige was de 76-jarige Adrie Heeren. Nadat de burgemeester iedereen persoonlijk had gefeliciteerd, waarbij hij meteen werd uitgenodigd voor een kinderfeestje van één van de aanwezigen, wilde hij graag met de hele groep zingen voor elkaar én voor de stad Roosendaal. Daarna trokken alle aanwezigen in een grote stoet naar het Emile van Loonpark voor de onthulling van d'Ouwe Sok. Een moment waarop voorzitter van de stichting Roosendaal 750 jaar, Cor Verbogt, lang heeft gewacht.

Onthulling

"Zo'n acht maanden geleden hebben we met Léon Vermunt en Ruben van de Ven een overeenkomst afgesloten om een kunstwerk te gaan maken." Bij het maken van het kunstwerk stond één ding voorop: het moest door, voor en met de Roosendalers worden gemaakt. "Ik heb al even mogen kijken en die missie is geslaagd!" Iets wat burgemeester Jacques Niederer alleen maar kan beamen. "Eindelijk is het zover. Het moment is daar dat we d'Ouwe Sok gaan onthullen. Hij staat er nu vredig bij, maar het heeft nog flink wat voeten in de aarde gehad want de ondergrond werkte niet mee. Maar door samen te werken is dat allemaal opgelost en ik ben er van overtuigd dat het kunstwerk in weer en wind zal blijven staan." De jongste én de oudste jarigen mochten samen met de burgemeester en Cor Verbogt aan het lint trekken om daarmee het kunstwerk tevoorschijn te toveren.

Nieuw impuls

"Wij zijn de stichting Roosendaal 750 jaar heel erg dankbaar dat we dit mochten doen", vertelt kunstenaar Ruben van de Ven. Samen met Léon Vermunt heeft hij talloze wassen driehoeken waarop Roosendalers zelf iets mochten schrijven omgevormd tot bronzen driehoekjes die gezamenlijk het kunstwerk vormen. "We zijn ook heel erg blij met deze plek in het Emile van Loonpark", vult Léon Vermunt hem aan. "We hopen dat dit kunstwerk een nieuw impuls kan geven aan dit stadspark en dat we daar gezamenlijk, met alle Roosendalers, voor kunnen zorgen."

Tijdscapsule

Hoewel het kunstwerk nu op zijn plaats staat én onthuld is, is het kunstwerk nog niet helemaal klaar. Nog voor het nieuwe jaar komt er een plaquette op de sokkel met daarop alle sponsoren én de tijdscapsule moet nog afgesloten worden. "Tot en met 16 december kan je hiervoor nog spullen inleveren bij de VVV. Dan zorgen wij ervoor dat d'Ouwe Sok voor Kerstmis helemaal dicht is", verzekert Ruben de aanwezigen. Burgemeester Jacques Niederer weet al een paar dingen die hij in de capsule wil stoppen. "Onder ander het boek 'In een plaats genaamd Roosendaal' en twee Roosenspelden: één voor de mannen en één voor de vrouwen. Dan kunnen ze over vijftig jaar zien hoe trots wij zijn op onze stad en hoe we daar uiting aan geven." [l]