Namens de twee schoolbesturen mochten de directrices het kunstwerk in ontvangst nemen FOTO REMKO VERMUNT
Namens de twee schoolbesturen mochten de directrices het kunstwerk in ontvangst nemen FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

De Zonneboom is officieel geopend

ROOSENDAAL - In de Van Goghlaan in Roosendaal is afgelopen woensdag de officiële opening verricht van het nieuwe schoolgebouw De Zonneboom. Het vormt de nieuwe huisvesting voor zowel basisschool De Sponder als De Fakkel. Het schoolgebouw werd eerder dit jaar al opgeleverd en sinds het nieuwe schooljaar maken de kinderen al gretig gebruik van het pand, maar afgelopen woensdag was dan eindelijk hét officiële moment.

DOOR REMKO VERMUNT

Dat officiële moment werd niet alleen met de kinderen gevierd, maar vooral ook met diegenen die allemaal betrokken zijn geweest bij de realisatie van de Zonneboom. Zo ook wethouder René van Ginderen die eerlijk bekende dat zijn aandeel erg klein is geweest als wethouder. "Ik heb maar één bouwvergadering bijgewoond en dat was meteen de laatste", grapt hij. Van Ginderen is dan ook blij dat zijn voorganger Hans Verbraak aanwezig is bij de opening.

'Twee scholen die zo samenwerken, daar zijn
we erg trots op'

Toch is de nieuwe huisvesting volgens Van Ginderen een voorbeeld voor velen. "Hoe eenvoudig kan het zijn als een simpele twee-onder-één kap. Twee schoolbesturen met een totaal andere inslag die toch op deze manier samenwerkingen, daar kunnen we alleen maar trots op zijn." Daarnaast laat dit 'pareltje' volgens Van Ginderen meteen zien dat de gemeente Roosendaal bereid is om te investeren in goede huisvesting van de scholen.

Moeilijk dossier

Oud-wethouder Hans Verbraak is in tegenstelling tot Van Ginderen al erg lang betrokken bij het gehele project. "Dat begon als directeur van één van de scholen en ik heb ook aan de andere kant van de tafel mogen zitten als wethouder. Het was het eerste dossier op mijn bureau als wethouder, maar het was echt een bloed, zweet en tranendossier." Uiteindelijk is er zo'n twintig jaar gewerkt aan het idee voor nieuwbouw met de Zonneboom als resultaat. "Er is lang op gewacht, maar ik zie alleen maar blije gezichten en dat is een goed teken." Oud-wethouder Verbraak heeft er naar eigen zeggen altijd op gehamerd dat er een nieuw schoolgebouw moest komen voor passend onderwijs. "Dat dit nu gerealiseerd is, is een mooi moment. Ik wil dan ook vooral de kinderen feliciteren die hier nog jaren gebruik van kunnen maken."

De naam

De naam de Zonneboom is overigens een samentrekking van twee schilderijen van Vincent van Gogh, legt Els van der Westen, directeur van de Fakkel, uit. "Eén van de bekendste werken is de Zonnebloemen. Een positief en kleurig schilderij van Van Gogh. Het andere schilderij is de Boomwortels. Een onbekend en donkerder schilderij", aldus Van der Westen. "De Zonneboom is een samentrekking van die twee schilderijen, omdat wij heel positief in het leven staan. Een boom heeft zon en wortels nodig om te groeien en te bloeien, net zoals wij willen dat de kinderen hier opbloeien en groeien." De donkere kant van het schilderij de Boomwortels staat volgens Van der Westen voor 'de strijd des levens'. "En die strijd zien we ook terug bij onze leerlingen die binnenkomen met speciale onderwijsbehoeften."

Open middag

Speciaal voor deze gelegenheid mochten de kinderen woensdagochtend zelf Vincent van Gogh spelen. Ze kregen allemaal een wit t-shirt waar ze hun creativiteit op los mochten laten. Om 12.00 uur vierden ze, gekleed in hun eigen kunstwerken, al dansend de opening samen met juf Malou. "De kinderen zijn vanmiddag vrij, maar we houden zelf nog een open dag voor buurtbewoners, ouders en andere geïnteresseerden", aldus de organisatie. Yvonne Claerhoudt, directeur van de Sponder en Els van der Westen mochten als afsluiting van de officiële opening nog een kunstwerk onthullen namens de twee schoolbesturen: De Zonneboom mét lampjes. [l]