Scène uit het toneelstuk 'Liefde, Kunst en Zaken' (1978). FOTO WESTBRABANTS ARCHIEF
Scène uit het toneelstuk 'Liefde, Kunst en Zaken' (1978). FOTO WESTBRABANTS ARCHIEF Foto: Westbrabants Archief

Roosendaals Toneel al honderd jaar op de planken

ROOSENDAAL – Onder de naam Roosendaalsch Roomsch Toneel (RRT) werd in 1917 door de heren Hendrik Temming, Leen Theunisse, Euge?ne Machielse, Piet van Hees en Toon Breugelmans een amateurtoneelvereniging opgericht. De ontspanningsvereniging RRT was net als R.K. Mannenkoor Concordia en harmonie De Gildezonen een onderafdeling van de R.K. Gildenbond 'St. Willibrordus'. De bond behartigde de belangen van de arbeiders. Alleen de leden van de katholieke vakbond konden lid worden van de ontspanningsverenigingen. In 1925 stemde de ledenvergadering in met de aankoop van de vroegere zaal Vergouwen- Broos aan de Van Gilselaan (later Damstraat 48). Het nieuwe verenigingsgebouw het Gildenhuis zou tot 1986 het thuishonk van de toneelvereniging zijn.

DOOR MIEKE SPEKMAN

In de beginperiode voor de oorlog kampte RRT vaak met financiële problemen, bestuurlijke perikelen en een groot verloop onder de leden, mede veroorzaakt door de regelmatige overplaatsingen van de spoormannen die lid waren. Ook toen trokken sommige voorstellingen al volle zalen. Het stuk, De weerwraak der kabouters, een oorspronkelijk anti-alcoholisch blijspel met zang in acht bedrijven van Pater Servatius trok in een week tijd maar liefs 4500 bezoekers. De band tussen kerk en RRT was toen nog erg hecht en de geestelijk adviseur had een stevige vinger in de pap. Buiten het beleid beoordeelde hij of de toneelstukken door de beugel konden. De laatste geestelijk adviseur kapelaan Van Bruggen was zijn tijd ver vooruit en stond niet bij voorbaat vijandig tegen een toneelstuk over een driehoeksverhouding. Hij wilde geen rem zijn en bemoeide zich na een tijdje niet meer met het beleid en de stukkenkeuze. Ook was hij het in 1971 eens met het voorstel het woord Roomsch in de naam te laten vervallen. Vanaf die tijd heet de vereniging Roosendaals Toneel (RT).

Literaire stukken
Voorzitter Ad Stofmeel, die samen met Marius Broos, Cees en Rini Jongeneelen het jubileumboek Ik dank u voor Uw volgzaamheid.. 100 jaar Roosendaals(ch) (Roomsch) To(o)neel, 1917-2017 samenstelde, vertelt: "Vrouwen konden pas vanaf 1954 lid worden van onze vereniging. Ons eerste vrouwelijk bestuurslid was Diny van Buijten, een geweldige veelzijdig actrice die 65 jaar bij ons op de planken stond. Iemand waar we veel aan te danken hebben was Piet Thielen, een goed acteur. Hij was jarenlang voorzitter en bijna veertig jaar regisseur. Piet bleef zijn hele toneelleven cursussen en studiedagen volgen en zocht altijd naar vernieuwing. Onder zijn leiding werden er steeds meer literaire stukken gespeeld zoals het stuk 'Een draad in het donker' van Hella Haasse en het stuk van Arthur Miller 'Van de brug af gezien', dat doordrong tot de finale van het toneelconcours het 'Nationaal Landjuweel'. Verschillende keren wonnen we 'de Blauwe Wimpel', de ereprijs van de gemeente Roosendaal en Nispen voor de beste prestatie op het gebied van amateurtoneel."

Macbeth
In 1982 werd 'Pygmalion', de toneelversie van ' My fair lady' met behulp van 'Oons Taoltje' vertaald in het plat Roosendaals en met groot succes vertolkt. Het RT besloot het stuk in 2014 nogmaals op de bühne te brengen onder de titel My fair lady in Roosendaol. Dit jaar speelde RT de jubileumvoorstelling Macbeth van Shakespeare en kreeg het publiek een kijkje achter de schermen tijdens het repetitieproces.


Bron: boek Ik dank u voor Uw volgzaamheid… 100 jaar Roosendaals(ch) (Roomsch) To(o)neel, 1917-2017
Informatie: www.roosendaalstoneel.nl