De kinderen kunnen hun eigen verlanglijstje zeefdrukken
De kinderen kunnen hun eigen verlanglijstje zeefdrukken Foto:

Druk je verlanglijstje bij museum in Wouw

WOUW - Grafisch Museum 'in den groenen zonck' in Wouw houdt op 25 en 25 november en 1 en 2 december de jaarlijkse Sinterklaastentoonstelling. Zowel voor kinderen als voor volwassenen is er van 13.00 tot 17.00 uur in het museum en atelier genoeg te zien.

DOOR REMKO VERMUNT

Het grafisch museum in Wouw houdt ieder jaar een speciale tentoonstelling en organiseert daarbij leuke activiteiten voor de kinderen. Zo kunnen kinderen van groep 3, 4 en 5 bijvoorbeeld hun eigen verlanglijstje zeefdrukken in drie verschillende kleuren. Vervolgens kunnen ze met speciale koppelstempels hun wensen erop drukken. Daarnaast kunnen ze mijters en pietenmutsen vouwen met behulp van een historische handleiding die meer dan honderd jaar oud is en er zijn Sinterklaasitems in de expositie te zien die ook geschikt zijn voor kinderen van die leeftijd.

Activiteiten

Hoewel Sinterklaas natuurlijk een feest is voor de kinderen is er ook voor volwassenen genoeg te beleven. Zo is er de expositie over de historische Sint-Nicolaas met onder andere antieke prentenboeken, de oorsprong van de gebruiken rond Sint Nicolaas en het Sinterklaasfeest, het ontstaan van de chocoladeletter, films over het leven en de legendes rond Sint Nicolaas, het afdrukken van zeer oude houtsneden met Sint Nicolaas als onderwerp en nog veel meer. Het museum geeft antwoord op de vragen: hoe komen we aan dat witte paard over de daken; hoe komen we aan die Pieten; vanwaar die pepernoten, die taaitaaipoppen, het zetten van je schoen, enz.

Kerstmis
Wanneer de Sint weer uit het land is, wordt de kersttentoonstelling opgezet die op 23, 26, 27, 30 december en 1 januari te zien is, met onder andere een unieke expositie van 100 papieren (grafische, dus gedrukte) driedimensionale kerststallen zoals diorama's en pop-ups, van 1775 tot heden.[l]