Raadhuis
Raadhuis Foto:

Tien 'gasten van de raad' bij de gemeenteraad

ROOSENDAAL - Tien gasten van de Roosendaalse gemeenteraad kregen deze week een kijkje achter de schermen. Woensdag kregen de tien gasten een rondleiding door het raadhuis en uitleg over het raadswerk door Sjef van Dorst, raadslid van de Roosendaalse Lijst. Wethouder Inge Raaijmakers lichtte daarbij haar werk als wethouder toe. Donderdag werden de gasten ontvangen door burgemeester Jacques Niederer, de raadsgriffier Elsbeth van Straaten en de raadsleden Nicole Roeken en Sebastiaan Hamans.

Burgemeester Jacques Niederer vertelde donderdag voor de raadsvergadering begon iets meer over de rol van de voorzitter en van de griffier. Daarnaast vertelden de raadsleden over hun raadswerk, bijvoorbeeld: de motivatie waarom ze in de politiek zijn ingegaan. Wat is er leuk en wat is er minder leuk? Wat zijn de contactmogelijkheden tussen burgers met de raadsleden? Alles in een informele sfeer, met voldoende ruimte voor het stellen van vragen. Daarna woonden de 'Gasten van de Raad' de gemeenteraadsvergadering bij.

Kijkje in de keuken

"Roosendalers worden uitgenodigd een kijkje te nemen in de keuken van het lokale bestuur. Achtergrondinformatie, persoonlijke verhalen van raadsleden, een raadsvergadering bijwonen, nabespreken en evalueren, bieden een vollediger beeld van het belangrijke werk van de gemeenteraad. Daarnaast is het voor de gemeenteraad leerzaam om van de 'Gasten van de raad' terug te horen hoe zij over bepaalde zaken denken. Op die manier vormen de 'Gasten van de raad' een brug tussen bestuur, politiek en de samenleving", aldus burgemeester Jacques Niederer.

Ongedwongen sfeer

Met het project 'Gasten van de raad', wat al sinds 2013 bestaat, wil de gemeenteraad inwoners van Roosendaal meer inzicht geven over de lokale politiek. De 'Gasten van de raad' krijgen dan in een ongedwongen sfeer informatie over het raadswerk, de manier van vergaderen, hoe besluiten worden genomen en er wordt vooruitgeblikt naar de raadsvergadering van die avond. Ook een keer gast zijn? Meldt je dan aan via griffie@roosendaal.nl