VVD uit zorgen over beschikbaarheid van AED's

ROOSENDAAL - Worden de AED's op openbare plekken gecontroleerd? Door wie worden de controles uitgevoerd en hoe vaak vinden deze controles plaats? Het zijn slechts een paar vragen van Sanneke Vermeulen (VVD) aan het college van burgemeester en wethouders.

DOOR REMKO VERMUNT

Sanneke Vermeulen stelt de vragen niet voor niets. "De VVD heeft vernomen dat er recent een gevaarlijke situatie heeft plaatsgevonden met een AED in de openbare ruimte", stelt Vermeulen in haar vragen. "Een mevrouw was onwel geworden en er moest een AED gehaald worden." Volgens Vermeulen is een inwoner de AED die achter het Oude Raadhuis hangt gaan halen. "De desbetreffende persoon kreeg de afgesloten kast met breekglas niet open, waardoor hij naar een restaurant moest rennen om een hamer te halen om de behuizing kapot te maken. Pas na een aantal keer slaan met de hamer, brak het glas."

De VVD stelt dat dit incident meerdere minuten heeft gekost en dat heeft onnodig veel risico's met zich meegebracht. "Gelukkig zijn ongelukken met een ernstig letsel uitgebleven, maar dat had anders af kunnen lopen." De VVD wil dan ook weten wie aansprakelijk bij dit soort situaties. "En hoe staat u tegenover het aangeven waar de AED's hangen op openbare plekken door middel van bewegwijzeringsbordjes en/of verlichting? Zodat iedereen weet waar de AED hangt.