Winnaars Roosendaalse damkampioenschappen bekend

ROOSENDAAL - Het was spannend in de laatste speelronde van het door de Roosendaalse damvereniging De Schijf georganiseerde toernooi om de Open Roosendaalse damkampioenschappen 2018. In de hoofdklasse voerde Dennis van der Ploeg van De Schijf het gehele toernooi de ranglijst aan, maar zag de kampioen van vorig jaar, Ferry Berkholst van damvereniging BDV uit Bergen op Zoom gaandeweg het toernooi opklimmen. De laatste wedstrijd tussen Dennis en Ferry moest de beslissing brengen; de partij eindigde in remise waarmee Dennis en Ferry beiden 9 wedstrijdpunten verzamelden, maar Dennis net iets meer weerstandspunten behaalde om het kampioenschap op zijn naam te schrijven.

Fré Vanderfeesten van De Schijf sprokkelde in zijn laatste partijen met een overwinning op clubgenoot John Abelshausen en een remise tegen Rob van Lien, speler van damvereniging De Variant uit Oudenbosch nog punten bij elkaar maar net niet genoeg voor de koppositie. John Abelshausen speelde dit toernooi onder zijn normale niveau en eindigde na zijn verliespartij tegen Bergenaar Harrie Roodenburg onderaan de ranglijst.

Lijstaanvoerder
In de eerste klasse werd het voor de lijstaanvoerder Piet Suijkerbuijk van De Schijf nog benauwd in de laatste wedstrijd. In een vrijwel verloren stand in zijn partij tegen Ethel Noordijk, wist combinatiekoning Piet er toch nog een remise van te maken, net voldoende om kampioen te worden. Cees Pot van De Schijf behaalde na een winstpartij tegen clubgenoot Carlos Lopes een gelijk aantal wedstrijdpunten maar kwam net een paar weerstandspunten te kort om Piet te kunnen bedreigen. In de laatste ronde won Paul Niël zijn wedstrijd tegen Anton van Brakel van BDV, de kampioen van vorig jaar. Kees de Winter, speler van De Schijf, verloor wat ongelukkig een paar punten in het begin van het toernooi, maar eindigde sterk met een overwinning op clubgenoot Jac Haest. Carlos Lopes begon pas dit seizoen met wedstrijddammen, maar behaalde uiteindelijk toch nog 2 punten.
In het afsluitende sneldamtoernooi werd Aad Slager uit Tholen kampioen in de hoofdklasse, terwijl Piet Suijkerbuijk bewees in vorm te zijn door ook in deze discipline de kampioensbeker te veroveren.

Definitieve ranglijst
Hoofdklasse: 1. Dennis van der Ploeg: 9 punten en 50 weerstandpunten; 2. Ferry Berkholst 9 punten en 46 weerstandspunten; 3. Fré Vanderfeesten 8 punten; 4. Rob van Lien 6 punten; 5. Harrie Roodenburg 6 punten; 6. John Abelshausen 4 punten.
Eerste klasse: 1. Piet Suijkerbuijk 10 punten en 61 weerstandspunten; 2. Cees Pot 10 punten en 57 weerstandspunten; 3. Paul Niël 9 punten; 4. Jac Haest 8 punten; 5. Kees de Winter 8 punten; 6. Ethel Noordijk 5 punten; 7. Anton van Brakel 4 punten; 8. Carlos Lopes 2 punten. [l]