Samen met de hulpverleners heeft Jacques Niederer een integrale aanpak voorbereid FOTO TIMO REISIGER
Samen met de hulpverleners heeft Jacques Niederer een integrale aanpak voorbereid FOTO TIMO REISIGER Foto:

Hulpverleners zetten alles op alles voor jaarwisseling

ROOSENDAAL - De jaarwisseling staat voor de deur en dat betekent voor de hulpverleners een drukke periode. De politie verdubbelt de manschappen, de brandweer heeft alle (vrijwillige) brandweerposten open en de Officier van Justitie heeft alvast een zitting ingepland voor vrijdag 4 januari om overtreders snel aan te kunnen pakken.

DOOR REMKO VERMUNT

De jaarwisseling is traditiegetrouw een drukke periode voor de hulpverleners, toch gaat het de laatste jaren relatief goed in Roosendaal. Er zijn geen tot weinig grote incidenten en ook de schade aan gemeentelijke objecten valt de laatste jaren enorm mee. In 2013 werd een speeltuintje in de Tolberg in brand gestoken, waardoor de schade opliep tot ruim 70.000 euro, maar de laatste jaren wordt er met vuurwerk en baldadigheid voor ongeveer 4000 euro schade aangericht in Roosendaal. "We proberen het ook dit jaar weer onder de tienduizend euro te houden", aldus burgemeester Jacques Niederer. Waar mogelijk wordt de schade verhaald op de jeugdigen of hun ouders.

Integrale aanpak

Burgemeester Niederer heeft samen met Rens van den Oever (Politie), Berrie de Groot (Brandweer) en Kim Tax (Openbaar Ministerie) een integrale aanpak voorbereid om de jaarwisseling 'heelhuids' door te komen. "Er is natuurlijk in het land veel discussie over vuurwerkvrije zones of zelfs een algeheel vuurwerkverbod, maar wij hebben besloten daar niet aan mee te doen." Het opleggen van een vuurwerkverbod zou er volgens Niederer namelijk voor zorgen dat inwoners naar omliggende gemeenten trekken. "Dan geef je de ellende aan je buurman en dat willen we niet." Daarnaast is zo'n vuurwerkverbod lastig te handhaven. Daarom roept de burgemeester inwoners op om goed uit te kijken voor zichzelf én voor omstanders. "Zodat we met z'n allen het nieuwe jaar letsel- en schadevrij ingaan."

Politie

De politie is al geruime tijd bezig met de jaarwisseling. Zo zijn er de afgelopen weken al flink wat kilo's illegaal vuurwerk van straat gehaald, maar ook de komende tijd krijgt de politie het nog druk. "Rond de feestdagen zie je dat de woninginbraken, straatroven en overvallen weer toenemen. De laatste tijd is het beeld wat rustiger geweest, maar met de feestdagen nemen de inbraken weer toe." Tijdens de jaarwisseling zelf worden er veel meer politieagenten ingezet om alles in goede banen te leiden. "De capaciteit wordt verdubbeld en dan reken we de inzet van de Mobiele Eenheid nog niets eens mee." De politie krijgt vooral tussen 00.30 en 03.00 uur heel veel meldingen binnen. "We kunnen niet overal op reageren, maar we gaan wel proberen de meldingen te stapelen. Als er veel vanuit één bepaalde straat of wijk komen, dan focussen we ons daarop." Daarnaast worden gemeentelijke toezichthouders ingezet om overlast door vuurwerk in de kiem te smoren én er worden extra toezichthouders ingehuurd om te fungeren als extra oren en ogen. "De overlast overdag van vuurwerk is de laatste jaren wel afgenomen, maar er zijn altijd mensen bij die toch voor de wettelijke afsteektijden (18.00 tot 02.00 uur) hun vuurwerk al afsteken."

Brandweer

Bij dat afsteken van het vuurwerk is het volgens brandweercommandant Berrie de Groot van groot belang dat men goed oppast. "De jaarwisseling is de enige dag van het jaar dat je overal vuur ziet in de straten. Dat blijft gevaarlijk en daar moet je uiterst voorzichtig mee omgaan. Het vuurwerk wordt dan ook steeds zwaarder en dus gevaarlijker." Volgens De Groot gebeuren de meeste ongelukken met vuurwerk dat niet is afgegaan of dozen die op een vuur worden gegooid terwijl er nog kruitresten in de doos zitten. Van den Oever vult hem aan: "Vreugdevuren zijn verboden, maar we zien de laatste jaren wel dat mensen een vuurkorf buiten zetten. Dat is natuurlijk heel gezellig, maar gooi er alsjeblieft geen vuurwerk op. Je weet nooit waar het vuurwerk heengaat."

Snelrechter

Mensen die tijdens oud & nieuw toch de fout ingaan, kunnen op vrijdag 4 januari al voor de rechter verschijnen. "We zijn gewoon open met de jaarwisseling, zodat verdachten zo snel mogelijk de consequenties van hun daden kunnen horen. We zetten dit jaar weer extra hoog in als het gaat om geweld tegen hulpverleners", vertelt Officier van Justitie Kim Tax. De eis voor dit soort geweld kan zo'n tweehonderd procent hoger liggen dan normaal. [l]