Landbouwles onder de boom.
Landbouwles onder de boom. Rentia Krijnen

Op koffievisite in Kenia

ETTEN-LEUR - Van heet weer hier naar de onvoorstelbaar veel regen in Kenia. Het lijkt wel de omgekeerde wereld door deze klimaatveranderingen. Toch zijn de jonge weduwen van het Kenyaproject Etten-leur gewend aan ellende want in de veertien hoofddorpen zie ik overal blije gezichten als ze me na een jaar weer zien. De overstromingen brachten veel doden, evacuaties en vernieling van hutten in heel het land. Toch zijn er streken bij onze projecten waar er een redelijk goeie oogst kan komen. Net als bij ons zijn de buien, ook s nachts, vooral plaatselijk, merk ik tijdens mijn bezoek.

In 2016, bij mijn aftreden als voorzitter van dit bedrijvenproject voor weduwen bij het LUO-volk in West-Kenia, gaf ik aan nog een keer per jaar op bezoek te komen. Immers, het bestuur in Etten-Leur gaat twee keer per jaar de vergaderingen bijwonen en de projecten controleren. Gelukkig hoef ik dat niet meer te doen. Het aardige is nu de ontspannen sfeer in de groepen; geen geld verantwoorden, maar belangstelling van mijn kant naar het wel en wee in de gezinnen dat de vrouwen duidelijk op prijs stellen.

Landbouwvoorlichting
Vooraf heb ik Wycliff gevraagd mee te gaan naar de dorpen. Hij was de eerste landbouwstudent in het project die nu als zelfstandig adviseur werkt. Overal geeft hij een workshop over kippen en koeien houden en er zijn heel veel vragen die hij kan beantwoorden. In een kerk, eetcafé of onder de boom, zoals in Obambo, vindt hij een aandachtig , actief gehoor. Daar het in de LUO-taal gebeurt, kan ik soms heerlijk onder een andere boom even bijkomen van de erg drukke week.

Tuininkomsten
Koffie, lunches, gebruik tuinhuis in d’n Hof, Stationsstraat 60, hebben deze twee jaren inkomsten gebracht waarvan op een blindenschool in Bondo drie grote wateropvangtanks zijn gebouwd. In de projectdorpen probeert het Kenyaproject ook iets voor de gemeenschap te doen. De volgende watertank van 8000 liter is al voor de helft van 700 euro in het tuinpotje. Is het vol, dan stuur ik het geld via het Kenyaproject naar de doven- e.a. gehandicapte kinderen basisschool voor hun slaapgebouw in Ngeny/Awasi waar wij de basisschool hebben gebouwd. Hopelijk kan het geld nog in deze regentijd gestuurd worden. Op de foto, landbouwles onder de boom, is een gebouw te zien wat lijkt op deze slaapzaal voor vijftig kinderen.
Het winkeltje in de Stationsstraat heeft bijzonder mooie spullen gekregen. U bent tot de vakantie welkom van 11.00 tot 16.00 op woensdag en zaterdag.
Groet uit een nat Kenia, Rentia Krijnen-Hendrikx.[l]

Landbouwles onder de boom.