Cor en Rien van der Sanden-Chantrel. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Cor en Rien van der Sanden-Chantrel. FOTO STELLA MARIJNISSEN Foto:

Diamanten bruiloft Rien en Cor van der Sanden

ETTEN-LEUR - Wat was dat toch met kermissen vroeger. Een ware geboortegrond van huwelijken. Niet zo verwonderlijk want de jeugd van toen had niet veel anders in de jaren vijftig. Als jonge jongen en als jonge meid ging je één keer per jaar naar de kermis. En dan zou het zo maar eens kunnen gebeuren … En het gebeurde bij Rien van der Sanden en Cor Chantrel. Nu, vele jaren later vieren zij hun diamanten bruiloft.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Burgemeester Miranda de Vries was een dag vóór de officiële trouwdatum op bezoek bij het diamanten bruidspaar. Gewapend met bloemen en een kopie van de officiële trouwakte. Rien van der Sanden (87) en Cor van der Sanden-Chantrel (84) waren er een beetje beduusd van. Al die belangstelling en dan ook nog de fotografen en de pers. Maar gelukkig waren daar dochters Rian en Els, schoondochter Greet en kleindochter Maxine om hen te ondersteunen. Een beetje hulp bij een duik in de herinneringen was soms wel nodig.

Chauffeur

Rien van der Sanden werd op 11 maart 1931 geboren in Rijsbergen. Hij kwam uit een boerenfamilie, maar ging na de lagere school aan het werk in Breda. Vijf jaar peddelde hij op zijn fiets heen en weer om voor een grossierderij levensmiddelen rond te brengen. Zijn volgende werkgever was de Boerenbond in Etten-Leur. Vijftien jaar reed hij voor hen rond, maar toen was het genoeg. Een aantrekkelijke baan bij de gemeente Etten-Leur, eveneens als chauffeur, lonkte en het zou zijn laatste werkgever worden. Tot volle tevredenheid bleef hij 25 jaar in dienst om vervolgens op een leeftijd van 59,5 jaar met pensioen te gaan. Toen kon dat nog.

Bakfiets

Cor Chantrel werd geboren op de Leur, in de Molenaarsstraat. Zij ging naar de lagere school en hoewel ze zelf zegt altijd huisvrouw te zijn geweest, kwamen toch herinneringen boven aan een bakfiets en een baantje voor de slager om vlees rond te brengen. Ook een job, alhoewel dat toen beslist anders heette, als huishoudelijke hulp hoorde bij haar arbeidsverleden. Maar toen de liefde in haar leven kwam werd dat allemaal anders.

Schommels

Rien en de toen 18-jarige Cor ontmoetten elkaar op de kermis, bij de schommels. Het staat hen niet echt helder meer voor de geest. "En we zijn altijd bij elkaar gebleven", zegt Cor. Op 29 mei 1958 werd er getrouwd en het echtpaar liet een huis bouwen aan de Stationsstraat tegenover de Boerenbond. Daar werden hun vier kinderen geboren, twee meiden en twee jongens. Inmiddels heeft het nageslacht zich uitgebreid met negen kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen.

Na ruim vijftig jaar vond Rien het welletjes in de Stationsstraat. Huis te groot, te veel werk. Ze verhuisden naar een appartement aan de Valpoort met mooi uitzicht op het Burchtplein, waar altijd wel wat te bekijken valt, en van de andere kant naar de Parklaan. "Een mooi plekske", vindt Cor.[l]