Jan van Hal overhandigt het boekje aan de kersverse Interne Cultuurcoördinator Fauve Hendrickx. FOTO PETER HOUTEPEN
Jan van Hal overhandigt het boekje aan de kersverse Interne Cultuurcoördinator Fauve Hendrickx. FOTO PETER HOUTEPEN Foto:

Tiende kunst- en cultuuraanbodboekje ziet het levenslicht

ETTEN-LEUR - De gemeentelijke marktplaats voor kunst- en cultuureducatie in Etten-Leur, KOEPEL, bestaat tien jaar. Dat betekent dat voor het tiende jaar het boekje met het kunst- en cultuuraanbod voor de Etten-Leurse basisscholen is verschenen.

DOOR PETER HOUTEPEN

Vanwege het tweede lustrum werd dit boekje deze week met enig officieel vertoon gepresenteerd. Dat gebeurde in groep 4 van basisschool De Leest in Etten-Leur Noord.

Certificaat

Hier waren twee redenen voor. In de eerste plaats omdat De Leest ook tien jaar bestaat. Daarnaast overhandigde wethouder Jan van Hal het eerste exemplaar aan docente Fauve Hendrickx van groep 4. Zij is de jongste Interne Cultuurcoördinator (ICC-er) van de gemeente Etten-Leur. In april rondde ze met succes de ICC cursus af en behaalde haar certificaat. Op De Leest doet zij al heel veel extra's op het gebied van kunst en cultuur.

Letters

Op de vraag van Jan van Hal aan de leerlingen van groep 4 voorafgaand aan de uitreiking of zij wisten wat er in het boekje zoal te zien valt, was het geraffineerde antwoord van een der scholieren: 'Letters." Nou valt dat niet te ontkennen, maar dat was natuurlijk niet wat de wethouder bedoelde. Het gaat om allerlei activiteiten op onder andere het gebied van kunst, cultuur en natuur.

Zalm

Waar tien jaar geleden nog sprake was van een bescheiden boekje, is nu sprake van een kleurrijk exemplaar van vijftig pagina's. Gemeentelijk coördinator Cultuur, Natuur en Onderwijs Hanne Poos leidt het in met 'De zalm op het buffet', dat zij gebruikt als metafoor voor het receptieve aanbod ofwel 'wij kijken'. Dit zijn de vier professionele dans-, muziek- en theatervoorstellingen voor de leerlingen van de basisscholen.

Verplicht

Hierbij worden vakdocenten dans, muziek en drama steevast ingezet voor actieve kunstlessen op de scholen. Het gaat om 'De kleine vuurtorenwachter', een les voor groep 1 en 2, 'Poppentheatercabaret' voor groep 3 en 4, 'Koning van Katoren' voor groep 5 en 6, en 'Overtreffende trap' voor groep 7 en 8. Poos legt uit dat de scholen verplicht zijn om deze lessen af te nemen. "Verder hebben we een twintigtal activiteiten op het gebied van natuur en milieu enerzijds en erfgoed anderzijds die gratis zijn. Voor de rest van het aanbod moet worden betaald."

Verspreid

Het boekje wordt verspreid over alle Etten-Leurse basisscholen. De docenten kiezen samen met de leerlingen uit het talrijke aanbod aan activiteiten.

Letters

De letters in KOEPEL staan officieel voor Kunst Onderwijs Erfgoed Plein Etten-Leur. In oktober 2008 is KOEPEL officieel begonnen om de basisscholen te ondersteunen en te adviseren met betrekking tot hun cultuuronderwijs.[l]