Jopie en Cent zijn geboren op dezelfde dag in hetzelfde jaar en zijn inmiddels al zestig jaar getrouwd FOTO FRITS SIMONS
Jopie en Cent zijn geboren op dezelfde dag in hetzelfde jaar en zijn inmiddels al zestig jaar getrouwd FOTO FRITS SIMONS Foto: Frits Simons

'Het is een wonder dat we er allebei nog zijn'

SINT-ANNALAND – Beiden hebben al veel met ziekten te kampen gehad. Maar allebei zijn ze blij dat ze er nog zijn. Graag willen ze nog enkele jaren van elkaar en van de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen genieten. Ondanks de vele zorgen en belevenissen zijn ze vol moed. Op dit moment is hun voornaamste hobby: lekker eten.

DOOR FRITS SIMONS


Heel opmerkelijk is dat Cent en Jopie allebei op dezelfde datum en in hetzelfde jaar geboren zijn: 5 november 1931. "En we zijn ook dezelfde datum en in hetzelfde jaar getrouwd," grapt de krasse Cent. "Ik was altijd een echte deugniet," gaat hij verder. " Op de school met de Bijbel stond ik meestal in de hoek en bij mijn militaire keuring moest ik de eerste nacht al de cel in. Jopie werd in Rotterdam geboren en ging later in Sint-Annaland wonen. Eén van de ergste dingen die ze meemaakte, was de hongerwinter. Cent moest ook evacueren in de oorlog maar heeft gelukkig de hongerwinter niet meegemaakt.


Wonder
Al vroeg moesten beiden op het land werken. Vooral de lange dagen in de zilveruien zullen ze niet snel vergeten. In de Voorstraat voor het winkeltje van Anneke Burgers leerden ze elkaar kennen. Cent: "Ga je mee voor een rondje door de polder?" Daar was Jopie wel voor te vinden en ze hebben er nooit spijt van gehad. Ze trouwden op 30 december 1957 en lieten een huis bouwen in de Tuinstraat voor 9000 gulden en daar gingen de subsidies nog vanaf. Ze waren er gelukkig en kregen 3 meisjes. Jopie runde de huishouding en Cent werkte na het leven op het land in de kassen op zijn eigen tuindersbedrijf van 3000 m2 tot hij in 1972 door een hernia daarmee moest stoppen.

'We zijn dankbaar
dat we het allemaal
mogen meemaken'

De Schutse

Cent schoolde om en ging de beveiliging en bewaking leiden op Philips Morris tot hij op 52-jarige leeftijd ook hiermee moest stoppen vanwege ernstige hartproblemen. 42 jaar lang woonden ze in de Tuinstraat en daarna zat het echtpaar 11 jaar in een seniorenwoning en nu weer al 7 jaar in een aanleunwoning van De Schutse. Intussen is de familie gegroeid met 4 kleinkinderen en 7 achterkleinkinderen. Aangezien ook Jopie al verschillend keren ernstig ziek is geweest, kan Cent gerust zeggen: "Het is een wonder dat we er allebei nog zijn."


Lekker eten
Behalve werken hebben Cent en Jopie echt kunnen genieten van het leven. Dat geldt natuurlijk voor hun familie maar zeker ook voor de vele vakanties. Overal gingen ze naar toe: Frankrijk, Italië, Zwitserland, Joegoslavië en zelfs een keer met het vliegtuig naar Kreta.

Dat vergeten ze helemaal nooit meer. Ze crosten er met een scooter en huurden een auto die helemaal onder de teer kwam te zitten. Ook zaten ze jarenlang op de camping in Renesse ( De Repecamping) en nog steeds kunnen ze genieten van lekker eten. Dat gaan ze dan ook doen met zijn allen op het 60-jarige huwelijksfeest. Cent is nog steeds mobiel. Uit eigen beweging rijdt hij nu in een 45km autootje. "Een gecastreerde wagen", noemt hij dat.

Maar van de vogels buiten genieten ze nog steeds en ze hopen nog enkele jaren te kunnen leven met elkaar. "We zijn dankbaar dat we het allemaal mochten meemaken." [l]