FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK Foto: Shutterstock

Een hand of een zoen?

Na de sfeervolle feestdagen met familie, vrienden en kennissen, het inslaan van vuurwerk, het bakken van oliebollen en het drinken van champagne, is het dan ineens al weer 2018. Een jaar met nieuwe doelen en uitdagingen, ongetwijfeld ook op je werk.

Voor je die doelen en uitdagingen aangaat, overhandig je elkaar uiteraard de beste wensen. Doorgaans meteen op de eerste werkdag van het nieuwe jaar, maar besef dat dit ook nog op een later tijdstip kan of mag. Het is namelijk niet aannemelijk dat al je collega's op die eerste werkdag direct aanwezig zijn; een aantal van hen zijn mogelijk nog van vakantie.

Persoonlijk

Besef dat nieuwjaarswensen officieel tot 6 januari, Driekoningen, overgebracht kunnen worden; meestal ook de dag waarop bij de meeste mensen de kerstboom de deur uitgaat. Minder officieel kunnen nieuwjaarswensen nog overgebracht worden tot half januari. Vervolgens dringt de vraag zich op: doe je dat met een goede handdruk of met een zoen? Het is en blijft iets persoonlijks. Groot kantoor met veel collega's? Houd het simpel en geef elkaar een hand! In een kleine werkomgeving ligt een zoen misschien iets meer voor de hand. Bij een verjaardag van een collega deed je dat immers ook altijd. Maar bleef die zoen op verjaardagen ook al achterwege, dan is er geen reden om dat bij de nieuwjaarsgroet ineens wel te doen.[l]