Een succesvolle verhouding resulteert in een keiharde knal. FOTO JOSIEN MATHLENER
Een succesvolle verhouding resulteert in een keiharde knal. FOTO JOSIEN MATHLENER Foto: Josien Mathlener

Lustrumeditie voor Carbid Stichting Tholen

THOLEN – Op de een na laatste dag van het afgelopen jaar klonken in Tholen de hele middag herhaaldelijk harde knallen. Hoewel er genoeg tieners vervroegd vuurwerk afstaken, werd het luide geluid niet door hen veroorzaakt. De soms oorverdovende schoten kwamen van sportpark De Bent, waar Carbid Stichting Tholen in gezelschap van tientallen belangstellenden vanaf half een haar lustrumeditie carbid schieten hield.

DOOR JOSIEN MATHLENER


Niet iedereen zal gecharmeerd zijn van de decibellen die het carbid schieten met zich meebrengt, maar de liefhebbers zullen volmondig toegeven dat het knallen met oude melkbussen iets met je doet. Wat dan? Voor de een is het de kick van de perfecte explosie. Bij een ander is het pure jeugdsentiment wat wordt opgeroepen met de luidruchtige activiteit. Ook het samen genieten van het eindejaarevenement schept voor velen een harmonieuze band. Goed, niet iedereen zal er de lol van inzien, maar dat neemt niet weg dat het publiek afgelopen zaterdag zonder twijfel veel plezier beleefde aan het carbid schieten op het speelveld van voetbalvereniging Tholense Boys.


Verhouding
Voor de vijfde keer op rij geschiedde het carbid schieten in stichtingsverband. Dat ging overigens niet constant van een leien dakje. De juiste verhouding van carbidbrokken en water luistert nogal nauw. Berrevoets: "De sport is om die verhouding optimaal te krijgen. Lukt dat, dan schiet de bal zo'n 70 meter de lucht in." De stichtingsleden deden hun best om dit effect te bereiken. Een keiharde knal en een voetbal die met een noodgang over het speelveld vloog was het gevolg van een succesvolle formule. Een voetbal die met een zachte plof naast zijn basis (lees: melkbus) neerdaalde getuigde van een mislukte componentenverhouding. Voor het publiek betekende het wel dat ze geduld moest hebben, want elke ronde omvatte een voorbereidingsproces van ruim tien minuten. Voor de 68-jarige J. den Boef uit Dinteloord was dat geen probleem. Vanuit het Brabantse land was hij speciaal voor het carbid schieten naar Tholen gekomen. "Van oorsprong kom ik uit het oosten van het land waar carbid schieten erbij hoort. Daar kun je er overal aankomen. Hier niet. Als kind schoot ik met carbid in verfblikken. Het is een goedkope en veilige manier van knallen."

Aandachtig
Vanuit Stavenisse was de 11-jarige Niels van Efferen samen met zijn vader naar het carbidevenement toegekomen. Vanaf de zijlijn volgde hij aandachtig alle handelingen op het veld. "Soms duurt het iets te lang. Het gaat niet altijd goed." De tiener gaf aan het zelf ook best te willen proberen, maar het nog niet aan zijn vader te hebben gevraagd." Met een partytent om onder te schuilen, een verkrijgbaar natje en droogje, gehoorbescherming en de gezellige muzikale omlijsting door Erik van den Ende en dweilband De Klienkers had de stichting op diverse fronten aan haar aanhangers gedacht. Door de opbrengsten van haar activiteiten te schenken aan lokale goede doelen is ze ook sociaal maatschappelijk goed bezig. Dit keer gaat de opbrengst naar de buitenzwembaden De Spetter in Tholen en Haestinge in Sint-Maartensdijk. [l]