De snerttocht biedt onderweg diverse activiteiten voor de jeugd. FOTO JOSIEN MATHLENER
De snerttocht biedt onderweg diverse activiteiten voor de jeugd. FOTO JOSIEN MATHLENER Foto: Josien Mathlener

Zachte editie voor jaarlijkse wandeling

OUD-VOSSEMEER – De jaarlijkse snerttocht van Wandel Sport Club Vosmeer beleefde zaterdagavond een van de zachtste edities in haar bestaan. De traditionele avondwandeling om en door Oud-Vossemeer in de laatste dagen van het jaar trok 174 belangstellenden naar het startpunt in dorpshuis De Vossenkuil.

DOOR JOSIEN MATHLENER


Voor de lokale bevolking is het een terugkerend evenement dat inherent staat aan de afsluiting van het jaar. Er zijn edities bij geweest dat de snerttocht ook snertweer kende, maar dat was zaterdag niet het geval. Integendeel, de weersomstandigheden waren van zo'n aard dat het zelfs richting aangenaam ging. Van neerslag was geen sprake en ook de wind speelde geen parten. Toch was een groot deel van de wandelaars met sjaals, mutsen en handschoenen voorbereid op winterse kou. Bij vertrek vanuit De Vossenkuil kregen de deelnemers van WSC Vosmeer lichtstaven van foam mee om hun aanwezigheid op de weg aan andere verkeersdeelnemers kenbaar te maken. Ook het gebruik van oplichtende hesjes en zaklampen droegen bij aan de sterk dalende snelheid van automobilisten op de route. In kleine groepen liepen de wandelaars naar de eerste post aan de Dorpsweg. Wie wilde, kon er snoepgoed krijgen en in een duo-combinatie een doolhofspelletje spelen.


Saamhorigheidsgevoel
Na even stevig doorstappen op de Hiksedijk, kon vervolgens op de Vogelzangsedijk bij de tweede post worden genoten van warme chocolademelk en een koekje. Door het rustelement zie je elk jaar opnieuw hier een flinke samenscholing van de deelnemende groepen ontstaan. Het avonddonker zorgde voor een knus saamhorigheidsgevoel binnen de groepsformaties. Doordat er een afwisselend tempo op werd nagehouden kwam het geregeld voor dat de groepjes elkaar onderweg passeerden om bij de volgende post elkaar weer aan te treffen. Na enige tijd door het open landschap te hebben gelopen ging de route via de Coentjesweg verder door het dorp. De feestelijke verlichting in en om de woningen zorgde voor een stralend straatbeeld. Bij de post in de Cornelis Frankenstraat deelden vrijwilligers smakelijke gehaktballetjes uit. Voor de kinderen hadden ze er een ringwerpconstructie staan om mee te spelen.


Activiteiten
Om de volgende post te bereiken moesten de deelnemers naar de andere kant van het dorp. In een loods nabij de Molenweg waren verschillende activiteiten te doen. Puzzelen, ballonnen kapot werpen met pijltjes, een houten blokken toren bouwen, et cetera. Bij deze laatste post was het voor jong en oud ook nog eens extra genieten van vers gebakken pannenkoeken. Het laatste traject van de groepswandeling leidde terug naar het dorpshuis aan de Bou Kooijmanstraat. In de warmte van de dorpshuiskamer wachtte de wandelaars dat waar de wandeling haar naam aan onttrekt: snert. [l]