De bedrijvigheid in de gemeente Tholen blijft toenemen
De bedrijvigheid in de gemeente Tholen blijft toenemen Archieffoto

Aanpak werkgelegenheid werpt z'n vruchten af

THOLEN - Het aantal banen en vestigingen in de gemeente Tholen is het laatste jaar flink toegenomen, tot vreugde van wethouder Frank Hommel. In heel West-Brabant is het aantal banen met twee procent gestegen en de gemeente Tholen zit op 2,3 procent. "Er zijn 202 banen bijgekomen", vertelt Hommel.

DOOR REMKO VERMUNT

Ook bij het aantal vestigingen scoort de gemeente Tholen boven gemiddeld. In heel West-Brabant is het aantal vestigingen gegroeid met 2,6 procent tegenover 4,1 procent groei in Tholen. "Dit zijn niet alleen fysieke bedrijven, maar ook mensen die als zelfstandige aan de slag zijn gegaan. Bijvoorbeeld in de bouw of in de zorg", verklaart Frank Hommel de cijfers. Vooral in de sectoren Industrie, Detailhandel en Gezondheidszorg is het aantal banen toegenomen."Detailhandel lijkt een vreemde eend in de bijt, omdat er niet per se meer winkeltjes bij zijn gekomen, maar Woonboulevard Poortvliet valt bijvoorbeeld ook onder detailhandel", legt Hommel uit. Binnen de provincie Zeeland zijn Tholen, Middelburg en Schouwen-Duiveland de hardst groeiende gemeenten.

Aanpak

Positieve geluiden dus. Maar volgens de wethouder ligt dat niet alleen aan de economische groei waar heel Nederland profijt bij heeft en het ligt ook niet alleen aan de komst van de 'nieuwe' A4. "Als dat laatste het geval zou zijn, zou Steenbergen nog veel harder moeten groeien maar dat is niet het geval." Volgens de wethouder heeft het ook te maken met de inzet van de gemeente. "Onze aanpak levert een structurele verbetering op." Het gaat Hommel dan ook niet alleen om de extra banen. "Die banen moeten ook iets toevoegen aan je gemeente."

Samenwerking

"De gemeente Tholen kent een tiental kunststof georiënteerde bedrijven en dat is niet gek met een Sabic om de hoek", stelt de wethouder. "Wij hebben tijdens een speciale bijeenkomst deze bedrijven kennis laten maken met elkaar en we zagen het al helemaal voor ons: Kunststofvalley Tholen. Achteraf gezien bleken een hoop bedrijven elkaar nog niet eens te kennen, dus zijn we terug gegaan naar de basis." Verschillende directeuren zijn met elkaar rond de tafel gaan zitten om te bekijken op welke manier zij samen kunnen werken. "De één z'n afval is een grondstof voor de ander. Als je die samenwerking op 't eiland kan realiseren, dan versterk je elkaar als bedrijf maar ook de economie op Tholen." Dit idee wil de wethouder ook doortrekken naar andere clusters, zoals bijvoorbeeld de metaalsector. "Met het Ondernemers Overleg Tholen proberen we ook regelmatig bedrijfsbezoeken te organiseren, zodat men kennis kan maken met elkaar. Zo ga je elkaar ook dingen gunnen."

Bekendheid

Waar de gemeente Tholen enkele jaren geleden hard z'n best moest doen om bedrijven aan te trekken, komen de bedrijven tegenwoordig aankloppen bij de gemeente. "De regio en ook de gemeente Tholen worden steeds bekender. Wij kunnen geen voorzieningen bieden zoals een Bergen op Zoom of Roosendaal, maar we geven een bedrijf wel een warm gevoel en zorgen voor een snelle afhandeling. We regelen alles voor ze, zodat het de ondernemers zo min mogelijk energie kost. Daarnaast is de Randstad niet te betalen en bij ons wel."

Piek

De komende jaren is er nog genoeg grond te vergeven in de gemeente Tholen, dus als de groei doorzet zit Tholen voorlopig gebakken. "Het kan niet anders dan dat we in 2018 weer een mooie groei gaan meemaken", stelt de wethouder. "Dit is geen piek, dit is een structureel verhaal. Belangrijk is wel dat Steenbergen en Bergen op Zoom blijven groeien, want daar zitten ons arbeidskrachten." [l]