Raad van State besluit: Kruittoren mag er komen

THOLEN - De Raad van State heeft woensdagochtend de uitspraak bekendgemaakt in de zaak rondom de Kruittoren die in Tholen moet verrijzen.

DOOR REMKO VERMUNT

Conclusie: alle argumenten die tegenstanders van de Kruittoren hebben aangedragen, zijn door de rechter van tafel geveegd. Zo stelde diverse partijen in de eerste plaats dat het college tekort is geschoten in de informatievoorziening en het overleg met betrokkenen voordat het plan in procedure is gebracht. De Raad van State concludeert echter dat het niet bieden van de inspraak die Heemschut en andere wenselijk achten in deze fase geen gevolgen heeft voor de rechtmatigheid van de bestemmingsplanprocedure en het bestemmingsplan.

Stadsgezicht
Daarna stellen tegenstanders dat het plan in strijd is met de aanwijzing van Tholen als beschermd stadsgezicht. Volgens hen wordt het stadsgezicht met name door het hoge appartementengebouw aangetast en heeft de raad niet of onvoldoende gemotiveerd waarom deze aantasting gerechtvaardigd is. De Raad van State heeft echter anders geoordeeld. De argumenten die de gemeenteraad van Tholen heeft aangedragen hielden stand en het betoog van de tegenstanders heeft zoals ze dat noemen gefaald.

De zaak rondom de Kruittoren is op 20 december 2017 bij de Raad van State besproken, maar de uitspraak laat meestal zes weken op zich wachten. [l]