Een Duitse stamcelbehandeling kan het laatste redmiddel zijn voor Sonja Zaalberg
Een Duitse stamcelbehandeling kan het laatste redmiddel zijn voor Sonja Zaalberg Foto: Josien Mathlener

Stamcelbehandeling laatste redmiddel voor Sonja

THOLEN – Chronische Lyme kan je voor het leven tekenen, daar kan Sonja Zaalberg-Tuller uit Tholen over meepraten. Zij weet precies wat de ziekte, die veelal door een tekenbeet wordt veroorzaakt, met je kan doen. Nederlandse zorgverzekeraars vergoeden de mogelijk levensreddende stamcelbehandeling in Duitsland niet. In een laatste poging toch de behandeling te kunnen volgen wendt Sonja zich nu tot de Thoolse gemeenschap.

DOOR JOSIEN MATHLENER

Een waslijst aan klachten, maar serieus namen de medici haar niet. En dat kan Sonja nu, na decennia medisch niet correct te zijn behandeld wel eens fataal gaan worden. Echter, zorgverzekeraars zitten niet te wachten het kostenplaatje dat Sonja's beoogde behandeling in Frankfurt met zich meebrengt. En zelf een bedrag van 30.000 euro ophoesten zit er voor Sonja en haar echtgenoot Synco ook niet in. Hij neemt de dagelijkse zorg voor zijn vrouw op zich om haar leven nog enigszins dragelijk te maken. De keerzijde daarvan is dat hun inkomen niet toereikend is om de behandelingskosten zelf te financieren. Noodgedwongen richten zij zich tot iets wat je steeds vaker toegepast ziet worden: crowdfunding. Op deze manier hopen Sonja en Synco het bedrag dat nodig is om de stambehandeling te bekostigen bijeen te zamelen.

Hand
"Het is niet iets wat ik wil en ik geneer me voor het ophouden van mijn hand, maar we hebben geen idee wat we anders kunnen doen", verontschuldigd Sonja zich. Maar wie beschikt over enig empathisch gevoel begrijpt dat een leven met zeer pijnlijke en langdurige infecties door de Borrelia bacterie, de veroorzaker van de Ziekte van Lyme, in combinatie met ook nog eens de auto-immuunziekte coeliakie, stofwisselingsziekte HPU, een lekkende darm, fibromyalgie en Meervoudige Chemische Overgevoeligheid verre van ideaal is.

'We hebben geen
idee wat we anders
kunnen doen'

Dan te bedenken dat dit allemaal is voortgekomen uit langdurig onbehandelde Lyme... Dagelijks kampt Sonja met neurologische klachten als misselijkheid, duizelingen, wazig zien, hoofd- en oorpijn en koortsaanvallen, gewrichts-, spier- en zenuwpijn en ga zo maar door. De Borrelia heeft zich vastgezet op haar gewrichten, zenuwstelsel, hersenvocht, wervels, schildklier en maag.

Uitputtingsslag
Alles wat Sonja doet vormt een uitputtingsslag. Tot elf jaar terug lukte het haar om ondanks alle beperkingen te werken en te zorgen voor haar moeder die ook zeer ernstig ziek was. Ze is bijna nergens meer toe in staat. Ondanks dit uitzichtloze bestaan put Sonja als Christen kracht uit haar liefde voor God. "De Heere mogen kennen is voor mij het mooiste dat er is, dat kan niemand me ontnemen. Desondanks wil ik ook graag leven. En net als iedereen in een beetje goede gezondheid. Ik wil kunnen wandelen met mijn man en een stukje fietsen. Psychisch trek ik het nog wel, maar lichamelijk wordt het met de dag zwaarder." Bij 85 procent van de patiënten slaat de stamcelbehandeling aan. De kans dat Sonja erna weer een redelijk bestaan kan leiden is aanzienlijk. Het is mogelijk haar enige kans op herstel.

Inmiddels is er zo'n 4200 euro gedoneerd. Wil je Sonja helpen in haar strijd tegen de Ziekte van Lyme, dan kun je rechtstreeks doneren op rekeningnummer: NL63RABO0368778274, ten name van J.J.P.J. Zaalberg onder vermelding van Donatie Sonja. Zie ook de Facebookpagina: https://www.facebook.com/syncoensonjazaalberg. [l]