Circusvoorstelling voor onderwijsjubileum juf Harma FOTO JOSIEN MATHLENER
Circusvoorstelling voor onderwijsjubileum juf Harma FOTO JOSIEN MATHLENER Foto: Josien Mathlener

40-jarig onderwijsjubileum voor juf Harma

THOLEN – Samen met de leerlingen had het team van SBO De Veste in Tholen donderdagavond een geweldige verrassing voor juf Harma in petto. Deze maand zit zij namelijk 40 jaar in het onderwijs. Reden genoeg voor een feestje, een circusfeestje wel te verstaan. In gemeenschapscentrum Meulvliet gaven de kinderen van alle groepen een voorstelling die de jubilaris niet snel zal vergeten.

DOOR JOSIEN MATHLENER

Met een versierde cabrio haalden leerkrachten in het avonddonker Harma Pekelsma en haar echtgenoot Jacob van hun woning op. De leerkracht en adjunct directeur van De Veste had geen idee wat haar te wachten stond. Met een erehaag van leerlingen werden zij bij Meulvliet onthaald en vervolgens begeleid naar de feestzaal van het gemeenschapscentrum waar een circuspiste was ingericht. De hele schooldag hadden de leerlingen met hun leerkrachten geoefend op de voorstelling voor hun jubilerende juf. De kinderen voerden allerlei kunsten op, uiteenlopend van diverse balanceeracts, een clowntjesvoorstelling, limbodansuitvoering slangenbezweerdersoptreden, wilde dierenvertoning en een acrobatiekperformance. Voor zowel de jubilaris als haar echtgenoot, alle aanwezige ouders en verzorgers, de teamleden en bovenal de pupillen zelf was het een onvergetelijke circusvoorstelling.

Onderwijscarrière
Voor Harma begon haar onderwijscarrière toen zij in 1977 in het Drentse Emmen afstudeerde aan de Pedagogische Academie. Haar eerste klas betrof een groep van 31 middenbouwleerlingen. Het toenmalige klassenboekje, dat ze nog altijd bezit, is een stille getuige van het veranderende onderwijssysteem. "Als je ziet dat toen werd bijgehouden en hoe gedigitaliseerd het systeem nu is...", stelt de jubilaris.

'Alles wat we doen
staat in dienst van
de kinderen'

Na een schooljaar zakte Harma voor haar verloofde Jacob af naar het zuidwesten. "Samen met twee andere leerkrachten startte ik in 1978 bij de MLK-school Toetssteen in Sint-Maartensdijk. Het ging niet goed met de school. Het bestuur zette alle zeilen bij om het tij te keren." Toen CBS De Regenboog, toen nog de Bosjesschool, vertrok uit het schoolgebouw aan de Schuttershof in Tholen, trok Toetssteen in het complex en veranderde haar naam in SBO De Veste.

Harma: "We hebben de klassen toen ook namen gegeven. De onderbouwgroep heette Stalknechten, de middenbouwgroep Brugwachters en de bovenbouw Poortwachten." Een schilderij in de gemeenschappelijke schoolruimte memoreert nog altijd aan de beginperiode van De Veste.

Passend
Harma maakte verschillende onderwijsvormen mee, maar altijd kwam het neer op wat ze nu passend onderwijs noemen. "Het is belangrijk dat kinderen krijgen waar ze recht op hebben. Kunnen leerlingen zich redden in het regulier onderwijs, dan zitten ze daar op hun plek. Maar voor de kinderen die dat niet trekken, kan De Veste iets betekenen. Ik ben heel trots dat ik de afgelopen 40 jaar ook iets heb mogen betekenen in het leven van die kinderen."

Harma roemt daarnaast de sterke teamkracht van de schoolorganisatie en de openheid, eerlijkheid en het respect waarmee de kinderen, ouders en collega's worden benaderd, ook wanneer het niet makkelijk is. "Alles wat we doen als school staat in dienst van het welzijn, de ontwikkeling en toekomst van de kinderen." Terugblikkend op het circusfeest stelt Harma dat de erehaag van kinderen voor haar een kippenvelmoment was. "Echt super!"

Toekomst

En haar toekomst? Voorlopig draait de nu 61-jarige juf nog wel wat jaartjes mee en kijkt ze uit naar het betrekken van het nieuwe onderkomen in het gebouw van het voormalige Westerpoort College. [l]