Afbeelding
Foto: Frits Simons

Einde voor Koningsdag in de kern Oud-Vossemeer?

OUD-VOSSEMEER - Stichting Oranjecomité Oud-Vossemeer twijfelt of het dit jaar nog wel een Koningsdag moet organiseren in het dorp, mede doordat Koningsdag dit jaar weer midden in de schoolvakantie valt.

De stichting heeft via Facebook haar inwoners gevraagd hoe zij denken over de kwestie. "Als Oranjecomité gaan wij al een aantal jaar de uitdaging Koningsdag aan. Helaas is sinds de troonswisseling in 2013 het erg moeilijk geworden Koningsdag in stand te houden", stelt de organisatie.

Voorheen werd Koninginnedag op 30 april gevierd, maar sinds de troonswisseling wordt Koningsdag eigenlijk op twee dagen gevierd. Zowel op de verjaardag van de Koning (27 april) als op de vrijdag voorafgaand aan de meivakantie wanneer de Koningsspelen worden georganiseerd. "Wij krijgen ook met regelmaat vragen wanneer het nu eigenlijk écht Koningsdag is, want het is twee keer feest!"

Dat Koningsdag ook dit jaar weer midden in de schoolvakantie valt, zorgt ervoor dat veel dorpsgenoten op reis zijn. "Zelfs nog meer dan andere jaren en daar vallen, geheel niet onterecht, leden van het bestuur onder." Daardoor wordt het voor de stichting haast onmogelijk om dit jaar een Koningsdag te organiseren in het dorp. "Niet alleen vakanties maar ook grote feesten in Breda, Rotterdam en Eindhoven zorgen voor een grote terugloop in de bezoekersaantallen tijdens Koningsdag in ons mooie dorp."

Zelf flink uitpakken tijdens Koningsdag met bijvoorbeeld een dj, een zeskamp of een andere grote attractie zit er volgens de stichting niet in. "We krijgen veel goed bedoelde adviezen, maar helaas is het met de collecte opbrengst van de vorige jaren niet mogelijk om dit op te pakken."

De stichting vraagt de dorpsbewoners daarom óf er nog een Koningsdag georganiseerd gaat worden. En zo ja, of zij kunnen rekenen op de steun van de dorpsbewoners én op hun aanwezigheid tijdens Koningsdag. [l]