De hele groep komt eerst bij elkaar voor ze in kleine kringen gaan bidden. FOTO FRITS SIMONS
De hele groep komt eerst bij elkaar voor ze in kleine kringen gaan bidden. FOTO FRITS SIMONS Foto: Frits Simons

Week van Gebed gaat recht door zee

THOLEN – Al vele jaren doen leden van drie kerken mee aan de Week van Gebed. Er komen ook leden van andere kerken. Dit jaar is het thema "Recht door zee". De kerken uit het Caribisch gebied hadden het materiaal verzorgd. Het bleek diep in te slaan bij de christenen op Tholen.

DOOR FRITS SIMONS


Ook dit jaar had het organiserend comité alle kerken aangeschreven om mee te doen. Hoewel er ook leden van andere kerken waren, bleef de organisatie in handen van de Gebeds en Bijbelkringen van de Ned. Hervormde kerk, De Gereformeerde Kerk en de Christengemeente.

Slavernij
Jan Melse heette iedereen op dinsdagavond welkom in de Wingerd. Hij wilde graag voldoen aan het verwachtingspatroon dat er in de Hervormde Kerk alleen psalmen worden gezongen en dat gebeurde dan ook 3 keer onder begeleiding van de piano: De psalmen 18, 4 en 122. Melse ging kort in op het thema Recht door zee door te wijzen op het 70-jarig bestaan van de staat Israël. Verder wees hij op het pas verschenen boek van Kees Slager over Tholen. Daar staat een hoofdstuk in over het eiland Tortola uit het jaar 1625.

Schamen

Tholenaren hadden zich hier gevestigd en de slavernij gebracht. "En nu ontvangen wij gebedsmateriaal van christenen uit hetzelfde gebied. Laten we schuld belijden en alle kerken daar toe oproepen om ons te schamen voor ons verleden en te bidden voor alle mensen die nog met een vorm van slavernij te maken hebben." Een deelnemer die pas op St. Maarten was geweest vertelde over zijn ervaringen met christenen in hetzelfde gebied. Ook daar was meer dan een uur met elkaar gebeden.

'Bidden voor alle mensen
die nog met een vorm van
slavernij te maken hebben'

Gebedskringen
Na de inleiding werden er vier numerieke groepen gevormd zodat de leden van de verschillende kerken door elkaar kwamen te zitten. Eén deelnemer: "Ik was het allemaal kwijt en wilde graag een nieuwe start maken. Hoewel het persoonlijk bidden op de knieën heel belangrijk blijft, wil ik het graag weer met elkaar proberen. Het bidden sprak me erg aan. Het zingen van de psalmen niet."

Israël

"We hebben vooral gebeden om de slavernij weg te krijgen en voor Israël. Gisteren baden we vooral voor de vluchtelingen maar het onderwerp van vanavond deed me meer. Het maakt wel uit tot wie je bidt. Het gaat allemaal om Jezus. Ik vind dat er onder de christenen zelf in Tholen steeds meer eenheid komt."

'Dit jaar zijn we ook van plan elkaars kringen te bezoeken'

Organisatie
Karina Eerland zit vanaf het begin in de organisatie: "We komen een keer met elkaar bijeen voor de indeling en het bestellen van het materiaal. Zes keer komen we van 19.00 – 20.00 bij elkaar en we houden later ook nog een evaluatie. Dit jaar zijn we ook van plan elkaars kringen te bezoeken."

Gebed leeft

"Elke avond zijn we deze week om de beurt in de Wingerd, het Visnet of de Oesterschelp. We bidden voor elkaar en onze kerken maar ook voor alle andere mensen op Tholen. Daarnaast bidden we voor nationale en internationale zaken: ontwrichte gezinnen, abortus, oorlog, honger en nog een heleboel meer. Vanavond kwam vooral Israël en de slavernij naar voren. Dat was allemaal niet gepland maar gebeurde spontaan. Er komt een vaste groep maar elk jaar zien we ook weer nieuwe gezichten. Het gebed leeft op Tholen," aldus Eerland. [l]