De vele kinderen luisterden aandachtig naar de burgemeester FOTO REMKO VERMUNT
De vele kinderen luisterden aandachtig naar de burgemeester FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Ssst, burgemeester leest voor

SINT-ANNALAND - In de bibliotheek van Sint-Annaland was afgelopen donderdag een bijzondere gast. Niemand minder dan burgemeester Ger van de Velde - de Wilde kwam langs om tijdens de Nationale Voorleesdagen een prentenboek voor te lezen aan zo'n dertig toegesnelde kinderen.

DOOR REMKO VERMUNT

Vaak voorlezen doet de burgemeester niet meer. "Ik heb geen kleinkinderen, dus het is inderdaad al even geleden. Ik geloof vorig jaar tijdens de voorleesdagen of misschien zelfs al twee jaar geleden", laat de burgemeester weten. Toch vindt ze het wel erg belangrijk dat kinderen al op vroege leeftijd worden voorgelezen. "Daarom geef ik altijd bij verjaardagen of bevallingen een boekje, zodat ouders al vroeg kunnen beginnen met voorlezen."

Voorlezen

De kinderen die donderdagmiddag naar de burgemeester kwamen luisteren waren ijzig stil. "Het is een bijzondere dag vandaag, want niet ik ga voorlezen maar de burgemeester van het eiland Tholen", vertelde de man van de bibliotheek. De burgemeester had het prentenboek al eerder toegeschoven gekregen, zodat ze zich in ieder geval kon voorbereiden. Een klein tijgertje werd voor haar neergelegd. "Het boek dat ik ga voorlezen heet: Ssst.. De tijger slaapt.."

'Als jullie allemaal
heel hard blazen,
dan lukt het wel'

Het boek gaat vanzelfsprekend over een tijger die ligt te slapen, maar hij ligt enorm in de weg. Andere dieren kunnen er maar moeilijk langs, gelukkig hebben ze veel ballonnen bij zich. Een vos probeert door middel van een ballon voorbij de tijger te komen, maar hij is eigenlijk te zwaar. "Als jullie allemaal heel hard blazen, dan vliegt de ballon misschien wel over de tijger", aldus de burgemeester. Alle kinderen blazen zo hard ze kunnen en ja hoor, de vos is over de tijger heen. Uiteindelijk probeert een ooievaar voorbij de tijger te komen door met zijn hoge poten over de tijger te stappen, maar dan: PANG. Prikt hij met zijn snavel één van de ballonnen kapot. "Verrassing roepen de dieren allemaal, want tijger is jarig."

Zoetsappig

"Wie leest er allemaal wel eens een boek", wil de burgemeester nog weten en meteen schieten heel veel handjes omhoog. "Dan laat ik het boek hier, zodat jullie het ook kunnen lezen." De kinderen kregen zelf ook een ballon mee naar huis. "Hoe eerder kinderen in aanraking komen met boeken, des te beter het is", stelt de burgemeester. Hoewel ze zelf bijna nooit meer voorleest, leest de burgemeester zelf erg graag. "Maar dan vooral boeken over andere culturen of over geschiedenis. Thrillers vind ik niets en het moet ook niet te zoetsappig zijn." [l]