Stavenisse won in de slotfase met een machtig schot van Rudy Ridderhof FOTO FRITS SIMONS Foto: Frits Simons

Derby werd in tweede helft een echte wedstrijd

POORTVLIET – Het duurde even maar in de tweede helft van de derby tussen SPS – Stavenisse ( 2 – 3 ) werd het duel een echte wedstrijd met doelpunten, gele kaarten, spanning en sensatie. De meest gelukkige ploeg ging er in de slotfase met de volle winst vandoor. De vele toeschouwers waren toch niet voor niets gekomen.

DOOR FRITS SIMONS

In de eerste helft gebeurde er weinig. Het was een matige en slaapverwekkende vertoning waarbij SPS net iets beter was dan Stavenisse. SPS probeerde nog wat op te zetten met samenspel terwijl Stavenisse zijn heil zocht in lange trappen. Nu en dan waren er wat kansen voor SPS maar geweldig was het allemaal niet. De teams tastten elkaar wat af en daar door kwam er maar weinig uit. Het enige waaraan je kon zien dat het een derby was, waren de vele harde tackles. In de 31e minuut zette SPS een mooie aanval op die door Kevin Uijl prima werd afgerond met een laag en hard schot: 1 – 0. Ook hierna bleef SPS de bovenliggende partij met de meeste kansen.

Totale ommekeer
Alles was in de tweede helft anders en dat kwam vooral door Stavenisse. Onmiddellijk na de aftrap zetten ze een offensief in op zoek naar de gelijkmaker. Tien minuten lang hield SPS het vol maar toen was het toch raak. Vanaf de linkerkant was er een vrije trap voor Stavenisse die via enkele benen bij Daan Ponsteen terecht kwam, die de gelijkmaker er zo in kon schuiven: 1 – 1. Dit was het moment waarop de wedstrijd los kwam. Beide ploegen wilden winnen en de wedstrijd naar zich toe trekken. Er kwamen steeds meer harde overtredingen en de jonge scheidsrechter R. van den Berge moest een hele serie gele kaarten trekken. Eén keer moest de wedstrijd zelfs stilgelegd worden en leek er rood te komen. Dat was gelukkig een vergissing en de strijd kon weer worden voortgezet.

Buitenspelluchtje

In de 68e minuut bracht Marnix van der Slikke zijn ploeg opnieuw op voorsprong 2 – 1: een doelpunt met een buitenspelluchtje waarbij Stavenisse heftig protesteerde maar de scheidsrechter bleef bij zijn beslissing hoewel grensrechter Adri Smits vanaf het begin af aan tijdens de doorbraak voor buitenspel had gevlagd. Stavenisse zette alles op alles om de gelijkmaker te forceren maar hierdoor kreeg SPS alle ruimte om de voorsprong te vergroten. Dit gebeurde op een gegeven moment tot 3 keer achter elkaar maar niet één kans werd omgezet in een doelpunt.

Kopbal

In de 78e minuut ging een kopbal van Stavenisse nog naast. In de 80e minuut kon Van der Slikke gemakkelijk zijn tweede doelpunt scoren toen hij alleen voor de keeper kwam, maar zijn slappe balletje kon door de keeper gepakt worden. In de 81e minuut brak de ingevallen Julian Elenbaas van Stavenisse knap door. Hij omspeelde twee tegenstanders, kapte een derde uit en scoorde met een machtig schot: 2 – 2. Hierna ging de wedstrijd op en neer. Er bleven kansen komen totdat in de laatste minuut een schot van links werd afgevuurd op het doel van SPS. Keeper Richard Elenbaas sloeg de bal hard weg maar de bal belandde precies op de slof van Rudy Ridderhof die keihard uithaalde: 2 – 3. Niemand had hier nog op gerekend maar de gelukkigste ploeg won.