De lerares vraagt verschillende objecten uit de tekening te benoemen FOTO REMKO VERMUNT
De lerares vraagt verschillende objecten uit de tekening te benoemen FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Taalklas voor kinderen van vluchtelingen

SINT-MAARTENSDIJK - Vijftien kinderen van buitenlandse komaf in de leeftijd 8 tot en met 12 jaar zijn afgelopen woensdag gestart met een speciale taalklas bij basisschool de Rieburch. De nieuwkomers zijn veelal afkomstig uit Syrië, Somalië en Eritrea, maar er zitten ook kinderen tussen van bijvoorbeeld Poolse nationaliteit. "Sint-Maartensdijk en dus ook deze school heeft een jarenlange traditie in het opvangen van nieuwkomers", vertelt directeur Jeroen Pas.

DOOR REMKO VERMUNT

"In Sint-Maartensdijk heb je veel goedkope sociale huurwoningen en daarom vestigen veel nieuwkomers zich in onze kern", vertelt directeur Pas. Veel van die kinderen kwamen naar de Rieburch en daarom werd zo'n drie jaar geleden besloten om een speciale taalklas op te zetten voor kinderen van buitenlandse komaf. "Maar toen de asielstroom stopte, kwam er ook een einde aan die taalklas." In september vorig jaar is echter de gezinshereniging van start gegaan, stelt Jeroen Pas. "En tegenwoordig worden asielzoekers verdeeld over de kernen, waardoor er in iedere klas in de gemeente Tholen wel één of twee nieuwkomers zitten. " Dat is in principe niet erg, maar een nieuwkomer kost veel tijd omdat hij of zij de taal nog niet machtig is.

Project

Daarom is gestart met een gezamenlijk project tussen de gemeente Tholen en de reformatorische, protestants-christelijke scholen en het openbaar onderwijs. Deze kinderen worden sinds afgelopen woensdag iedere schooldag opgehaald om de ochtend door te brengen in een speciale taalklas op de Rieburch. "Wij hebben als één van de weinige scholen die expertise in huis en we hebben er de ruimte voor." De gemeente Tholen levert daarnaast een financiële bijdrage aan het vervoer van de kinderen, want omdat ze verspreid zitten over het eiland moet een taxibusje alle nieuwkomers ophalen. 's Middags keren de kinderen terug naar hun eigen basisschool om contact te leggen met hun klasgenootjes. Op dit moment komen dertien kinderen van andere scholen en twee zaten al op de Rieburch. "De kinderen komen allemaal van openbare scholen, maar we willen wel benadrukken dat alle scholen gebruik kunnen maken van de taalklas. Het is niet iets van de Rieburch, het is van de hele gemeente."

Leren

Wie een kijkje neemt in de speciale taalklas op de Rieburch, ziet vijftien kinderen die heel graag willen leren. "Sommige kinderen hebben al wel eens onderwijs gevolgd, bijvoorbeeld in Syrië waar het onderwijssysteem gewoon goed is", stelt Pas. "Maar er zijn ook kinderen uit Somalië die nog nooit een schoolgebouw van binnen hebben gezien. Wij zien school als iets vanzelfsprekend en soms zelfs als iets vervelend, maar voor hen is dat heel anders. Ze willen graag leren." Een groepje van zes kinderen leert van de onderwijsassistente hoe ze de letter 'A' uit moeten spreken. De rest van de leerlingen proberen verschillende objecten te benoemen op een grote tekeningen. Als er een vraag wordt gesteld, schieten de handjes omhoog. "We beginnen eigenlijk van vooraf aan, zo hebben we heel basaal moeten uitleggen wat je zegt als je naar het toilet moet, dat je het kaartje om moet draaien dat de wc bezet is en dat je na je toiletbezoek je handen moet wassen."

Taalklas

"We moeten niet vergeten dat deze kinderen bijna allemaal iets verschrikkelijks hebben meegemaakt", besluit de directeur. "Dat kan heel veel gevolgen hebben op de manier van leren, maar ook op de rest van hun leven." Door de kinderen in ieder geval zo snel mogelijk de taal te leren, proberen de scholen deze kinderen een goede start te geven. Ze moeten zo veel als mogelijk in contact komen met de Nederlandse taal om het snel te kunnen leren. Dat ouders daarin soms achter blijven kan volgens Jeroen Pas een belemmering vormen. "Het zou mooi zijn als er ook een taalklas zou komen voor ouders, maar dat is lastig te realiseren." [l]