Foto: Josien Mathlener

Hiphoppers Louise en Daphne zijn echte danstoppers

THOLEN – De Thoolse 11-jarige tweeling Louise en Daphne Neele weten niet van ophouden. Horen ze muziek, dan staan ze te dansen. Dat heeft op zaterdag 27 januari geresulteerd in brons bij het duo hiphop dansen en goud voor Louise bij het solo hiphop dansen tijdens het Belgische kampioenschap van de United Dance Organisation (UDO) in het TheAtriuM in het Vlaamse Mechelen.

DOOR JOSIEN MATHLENER

Voordat de meiden met de voetjes van de vloer gingen zaten ze op paardrijden. Toen hun moeder Angelique had opgemerkt dat er bij de sportschool op het industrieterrein van Tholen dansles werd gegeven, ging Louise mee om te kijken. Zij was gelijk om en op negenjarige leeftijd begon ze met het hiphop dansen. Waarom hiphop? Nou, veel keus was er toen niet. Daphne volgde een half jaar later, nadat ze samen met wat vriendinnen als een dansformatie hadden meegedaan aan de talentenshow Dit is Tholen!.

Demogroep
In de zomer van 2016 zag danscoach Volkan Tasdan wat Louise kon en vroeg haar auditie te doen voor de demogroep, een groep die optredens verzorgt. Daphne volgde eenzelfde weg. Na auditie te hebben gedaan, voegde Daphe zich ook bij de demogroep. Optredens op de ijsbaan in Bergen op Zoom en voor goede doelen als de Hartstichting en Cliniclowns volgden. Tasdan geeft de tweeling les bij zijn dansschool Marqeez. De demogroep waarvan Louise en Daphne deel uitmaken heet Crazy Kids. En wanneer je de meiden ziet dansen, hoef je niet lang na te denken over die benaming... Sinds kort maken ze ook deel uit van het wedstrijdteam. "We doen nog niet met het team mee aan wedstrijden, maar trainen wel veel", aldus Daphe en Louise.

Trainen
Dat veel trainen, is ook inderdaad veel trainen. Vijf keer per week oefenen ze op de dansschool en thuis wordt ook bijna dagelijks gedanst. Afgezien van wedstrijden dansen ze een uurtje of tien in de week. Zowel Louise als Daphne doet aan solo wedstrijden mee en samen doen ze mee aan duo wedstrijden. "De duo wedstrijden doen wij altijd samen, nooit met anderen." Aan het Belgische kampioenschap deden 900 dansers onder de 16 jaar mee. En de UDO telt 13 wedstrijden waaronder het Belgische en Nederlandse kampioenschap en het Europese en Wereldkampioenschap.

Kampioenschap
Samen hebben ze vier medailles in de wacht gesleept. Beiden maken grote kans op deelname aan het EK (80 procent) en WK (70 procent). Het Nederlands kampioenschap staat al vast. In Mechelen hebben ze alles gegeven. "Het was zwaar. We hadden allebei de solo en meteen daarna de duo." Daphne stond gelijk in de finale. Louise na de tweede ronde ook. Als duo behaalden ze ook direct de finale. Toen moesten ze in drie minuten alles uit de kast halen om de jury te overtuigen. Bij de solo's werd Daphne vierde en Louise eerste. Samen werden ze derde. En nu? Nu willen ze zo hoog mogelijk komen en met het team gaan scoren. "Het is onze droom om op het WK te komen, dat is zo cool!" [l]