Het kunstnest waar het havikspaar tijdens het voorjaar op kan gaan broeden FOTO HET ZEEUWSE LANDSCHAP
Het kunstnest waar het havikspaar tijdens het voorjaar op kan gaan broeden FOTO HET ZEEUWSE LANDSCHAP

Herinrichting bij Bosje van Klompe

SINT-PHILIPSLAND - Stichting Het Zeeuwse Landschap is aan de slag gegaan met de herinrichting van het Bosje van Klompe. De slechte staat van de bomen en de gunstige ligging tussen andere natuurgebieden zijn daarvoor de aanleiding geweest.

''De populieren in het natuurperceel waren niet meer in beste staat'', aldus Het Zeeuwse Landschap. Zij verwachtte dat het bosje de komende jaren snel zou aftakelen. Daarom werd eind 2017 gestart met zaagwerkzaamheden en een aantal bomen werden omgelegd. De stormen van begin januari hielpen een handje. Een aantal populieren, waaronder een boom met haviksnest, waaide spontaan om en kwamen op een aangrenzend perceel terecht. Deze zijn door Het Zeeuwse Landschap opgeruimd. Ook is er voor het havikspaar een kunstnest geplaatst, zodat de vogels hier in het voorjaar op kunnen gaan broeden.


Vernieuwing
Het Bosje van Klompe zal worden ingericht op een manier die aansluit bij de natuur in de nabije omgeving. Een kwart van de bomen blijft staan en wordt aangevuld door het planten van struiken. Daarnaast brengt Het Zeeuwse Landschap een laagte aan, waardoor de oorspronkelijke kreekloop weer zichtbaar wordt. De herinrichting moet ervoor zorgen dat nieuwe plant-en diersoorten het gebied gaan bewonen. ''Hoewel het perceel er nu nog kaal uitziet, leert de ervaring dat natuurgebieden zich na werkzaamheden weer snel ontwikkelen tot een aantrekkelijke plek.'' [l]