Jaap en Marja halen geld op voor de Zonnebloem FOTO FRITS SIMONS
Jaap en Marja halen geld op voor de Zonnebloem FOTO FRITS SIMONS Foto: Frits Simons

Jaap en Marja rijden rally voor het goede doel

SCHERPENISSE – Al 20 jaar rijden Jaap en Marja de Jong rally's met hun oldtimer. Jarenlang waren dit Porsches 911. Dit jaar is het voor de tweede keer een Volvo Amazon uit 1966 en de rally start op 12 mei in Brussel en eindigt op 21 mei in Edinburgh. De organisatie is in handen van S.A.C. ( Superlative Adventure Club) maar ieder rijdt voor zich.

DOOR FRITS SIMONS

Jaap en Marja hebben er zin in. Na tientallen jaren getoerd te hebben met rally's door de Alpen met hun verschillende oldtimers gaan ze deze keer een avontuurlijke rally rijden door Groot-Brittannië. Een tocht van 3500 km staat hen te wachten die ze in 10 dagen moeten volbrengen. Jaap: "Vorig jaar heb ik met een kameraad nog een rally gereden van 11.000 km dwars door Scandinavië, de Noordkaap, Estland, Letland en Rusland. Het was een zware rit en we maakten van alles mee. Bij de grens met Rusland hadden we anderhalf uur formulieren ingevuld en toen ging nog de laatste spoorboom niet open. Er kwam een Rus op ons af die geen woord Engels kon maar nog nooit zo'n Volvo had gezien. Hij was er helemaal weg van." Marja: "We hebben altijd bekijks als we ergens gaan tanken. Vooral ouderen vinden het prachtig. Overal krijg je zo snel contacten."

Knights of the Islands

Het echtpaar de Jonge is al volop bezig met de voorbereidingen. De auto moet natuurlijk in topconditie zijn. Daar zorgt Jaap voor en dat vormt geen probleem want hij is zijn leven lang al monteur. Op dit moment zijn ze aan het bekijken waar ze de oversteek naar Engeland gaan maken. In ieder geval niet door de tunnel want dat mag niet met LPG. Via Wales, wegen langs kastelen en landhuizen gaat het naar de Schotse Hooglanden tot in Edinburgh. Marja: "Dit jaar rijd ik mee en we gaan samen met vrienden. De S.A.C. is wel bereikbaar maar helpt alleen als er medische problemen zijn. Je moet alles zelf uitzoeken. Waar je eet en slaapt en daarom hebben we altijd een tent bij ons. Je weet nooit waar je terecht komt. GPS is verboden, dus je moet helemaal op de kaart rijden. Dat maakt het natuurlijk wel avontuurlijk."

'Je komt altijd
voor verrassingen
te staan'

Zonnebloem

De 80 deelnemers kiezen allemaal een goed doel uit en in Brussel bij de start vertellen ze dan kort waar het dit jaar bij hen om gaat. Marja: "We hebben dit jaar voor de Zonnebloem gekozen. Deze stichting helpt volwassenen met een beperking. Ze steunen hen met van alles en nog wat en Zonnebloem komt overal op ons eiland voor, ook hier in Scherpenisse. We kunnen heel goed sponsors gebruiken. Kijk bijvoorbeeld op mijn Facebook: Marja de Jonge. Daar kun je alles vinden. Ik ben ook mobiel bereikbaar: 0611516833."

Opdrachten

Hoewel je veel zelf uit moet zoeken, is er natuurlijk toch wel een bepaalde route die gereden moet worden. Jaap: "Daarom maakt de S.A.C. altijd opdrachten die je moet uitvoeren. Vaak zijn het foto's die je dan ergens moet maken. Vorig jaar was dit bijvoorbeeld een foto van een voormalige KGB gevangenis. Je komt altijd voor verrassingen te staan." [l]