De komst van de Ster ZLM Toer heeft vooral na afloop veel opgeleverd FOTO REMKO VERMUNT
De komst van de Ster ZLM Toer heeft vooral na afloop veel opgeleverd FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

'Wij hoeven geen Tour de France of Vuelta te organiseren'

THOLEN - Een kopgroep van vijf wethouders en een burgemeester uit regio West-Brabant heeft gezamenlijk het initiatief genomen om een Wielerplan West-Brabant op te stellen. Eén van die bestuurders is de Thoolse wethouder Frank Hommel die tevens wielrenliefhebber én fervent fietser is. Met z'n zessen gaan zij zich inzetten om de regio West-Brabant als internationale wielerregio op de kaart te zetten. "En daar heeft Tholen ook profijt van", aldus de wethouder.

DOOR REMKO VERMUNT

Het idee komt voort uit verschillende overleggen tussen alle achttien gemeenten in West-Brabant + Tholen. "We hebben gekeken hoe we deze regio nog beter op de kaart kunnen zetten. Eén van die mogelijkheden is om meer bekendheid te geven aan onze iconen, denk aan Vincent van Gogh in Zundert maar ook de Roosevelt's in Oud-Vossemeer. Maar daarnaast heb je natuurlijk ook een hoop wielericonen in West-Brabant. Wat denk je van 'onze' Keetie van Oosten-Hage."

Wielergemeente

De gemeenten Woensdrecht en Rucphen zijn al jaren bezig met zichzelf op de kaart zetten als dé Wielergemeente van Nederland en met de komst van een WielerExperience in Roosendaal wordt ook daar hard aan de weg getimmerd. "Daarom zijn we gaan kijken op welke manier we samen kunnen optrekken om niet een gemeente, maar heel de regio West-Brabant als wielerregio te promoten", vertelt de wethouder. Het uiteindelijk doel is om de economie in de regio te versterken. "Vorig jaar werd bijvoorbeeld de start van de Ster ZLM Toer gehouden in Tholen. Op de dag zelf trok dat niet heel veel publiek, maar in de nasleep daarvan werden er prachtige beelden en foto's gepubliceerd van ons eiland en daar komen mensen op af." Zo hoorde de gemeente bijvoorbeeld terug dat wielrenners het zo fijn vonden dat er bijna nergens een rotonde is of een wegversmalling. "Dan krijg je toch naamsbekendheid in dat wielerwereldje."

Vuelta
Hoewel sommige gemeenten praten over het binnenhalen van de Vuelta of de Tour de France, ziet wethouder Hommel daar geen kansen voor Tholen. "Dat is leuk wanneer ze over je eiland fietsen, maar daarna heb je er weinig aan. Daarnaast kost dat gewoon te veel geld en dat kunnen we niet verantwoorden. We hoeven geen Ladies Tour of een Tour de Jour, zoals afgelopen jaar in Breda." Wel ziet de wethouder andere mogelijkheden. "Samen met Sportpunt Zeeland wordt er gewerkt aan de organisatie van de Keetie van Oosten-Hage toertocht. Zodra die organisatie goed staat, kunnen we deze tocht koppelen aan andere grote wielrentochten in West-Brabant, zoals de Koos Moerenhout Classic." De wethouder denkt aan bijvoorbeeld een stempelkaart, waarbij je een presentje krijgt als je de vijf grote tochten van West-Brabant hebt gereden. Ook wordt onderzocht of de fietstocht gekoppeld kan worden aan het timmerdorp in Sint-Maartensdijk.

Voor alle doelgroepen
"Wij hebben hier als regio voor alle doelgroepen iets te bieden. Of het nu om de wielrenners, stadsfietsers of e-bikers gaat. Zuid-Limburg is heel leuk voor de mountainbike of racefiets, maar met een stadsfiets moet je dat niet proberen. Hier kan je ook gewoon lekker over de dijk fietsen zonder dat je heuvels hoeft te beklimmen." En dat gebeurt volgens de wethouder ook al volop, blijkt uit een enquête die de gemeente heeft gehouden. "Het is natuurlijk lastig meten hoeveel fietsers er naar Tholen komen, maar uit een enquête blijkt dat zowel wandelaars, als duikers en fietsers het fijn vinden om in Tholen te vertoeven. En vaak strijken die toch even neer op een terrasje, ze overnachten op Tholen of gaan ergens uit eten en dat is goed voor de lokale economie."

Met de lancering van het wielerplan is ook een website online gegaan: www.wielrennenwestbrabant.nl. "Maar ook de website www.eilandtholen.com is erg belangrijk om op de hoogte te blijven van het goede wonen, werken en leven op Tholen." [l]