Deze windmolens gaan plaats maken voor nieuwe, hogere windmolens
Deze windmolens gaan plaats maken voor nieuwe, hogere windmolens Foto: CDA Tholen

Fel verzet tegen nieuwe windmolens

THOLEN - Vier windmolens van 210 meter hoog moeten de acht kleinere exemplaren aan de Banddijk in Halsteren in vervangen. ''Buurgemeenten moeten altijd op de hoogte gesteld worden van ingrijpende projecten tegen de gemeentegrenzen die impact hebben op beide gemeenten'', vindt CDA-raadslid Rob Duijm.

DOOR MARIJN RIEMENS

De nieuwe windmolens komen net als de huidige exemplaren in de Auvergnepolder te staan, pal tegenover de stad Tholen. Dat nieuws viel niet in goede aarde. ''Naast het feit dat wij van niks wisten, willen wij deze windmolens niet zo dicht op onze stad hebben'', stelt de Thoolse CDA-fractie. De partij kan rekenen op de steun van CDA Bergen op Zoom. Zij zijn het niet eens met de vernieuwing van de molens. ''Het is niet duurzaam om acht goed werkende windmolens, die nog maar op de helft van hun levensduur zijn, te vervangen door nieuwe exemplaren'', aldus raadlid Erik Verbogt.

Alternatieven

Beide fracties komen met alternatieven. Ze stellen voor om zes kleinere windmolens van 100 meter hoog te plaatsen die een capaciteit van 2 MW per windmolen hebben. Die exemplaren moeten de vier nieuwe molens vervangen. Mocht de gemeente Bergen op Zoom hier mee akkoord gaan, dan zou er echter een tekort aan Megawatt geleverd worden. ''Wij hebben met de provincie Noord-Brabant afgesproken vijftien Megawatt te leveren'', zegt wethouder Kammeijer. Over dat probleem hebben de fracties al nagedacht. Zij streven naar een samenwerking tussen de gemeente Bergen op Zoom en de gemeente Tholen.

Er kunnen plannen gemaakt worden om onderzoek te doen naar mogelijkheden waar de nieuwe exemplaren geplaatst kunnen worden. ''Bijvoorbeeld op de Oesterdam. Daar vangen ze veel wind'', stellen Verbogt en Duijm.

'Wij hebben met de provincie afgesproken vijftien Megawatt te leveren'

Plannen

Plannen voor de plaatsing van de nieuwe windmolens zijn er al ruimere tijd. Het Duitse energiebedrijf RWE Innogy wilde de hoeveelheid energie van de acht molens aan de Banddijk opwaarderen. De gemeente Bergen op Zoom heeft hier mee ingestemd en vervolgens gezocht naar een plaats voor de nieuwe exemplaren.

Locatie

De megawindmolens mogen echter niet te ver in de polder komen te staan en daarom worden ze min of meer op de dezelfde plek neergezet waar momenteel de acht kleinere molens staan. Doordat de nieuwe exemplaren veel hoger zijn, komen ze bij Tholen beter in het zicht. [l]