Spreker Bijnagte
Spreker Bijnagte RA Muijt

Waterschaarste en verzilting onderwerpen op themabijeenkomst SGP en ZLTO

STAVENISSE - Op donderdag 15 februari vond de themabijeenkomst ‘milieu’ plaats in de Drogerij te Stavenisse. Enkele belangrijke thema’s werden tijdens deze bijeenkomst, belegd door SGP Tholen en ZLTO afdeling Tholen, besproken. Al vele jaren organiseren de SGP en ZLTO bijeenkomsten rond inhoudelijke thema’s. ‘Deze samenwerking bouwen we graag verder uit’, aldus wethouder Peter Hoek.

Prikkelende stelling, letterlijk
Direct bij aanvang van de bijeenkomst werd een prikkelende stelling gelanceerd door Ruud Muijt, de voorzitter van de bijeenkomst. De stelling ‘als je van buitenlucht houdt, dan moet je gaan werken in de agrarische sector’ werd gezien vanuit de publieke opinie nader belicht. Termen als bodemvervuiling, probiotica, astma door fijnstof, luchtwassers en biomassaverbranding kwamen in een snel tempo voorbij, waarmee het thema ‘milueu’ concreet in een bredere discussie werd geplaatst.

Waterschaarste
Wereldwijd is er sprake van een afnemende voorraad aan zoetwater. Bronnen raken uitgeput en vervuiling en verzilting zorgen voor afname van direct bruikbaar zoetwater. Jan Pieter Bijnagte, werkzaam bij Van Iperen in Westmaas, vertelde meer over zijn ervaringen op dit gebied tijdens werk in Ethiopië. Onder andere in Ethiopië is de waterschaarste een merkbaar probleem in de droge periode. Met deze kennis moeten we ook in Nederland verantwoordelijk omgaan met de natuurlijke bronnen van zoetwater.

Verzilting
Ook op het eiland Tholen is er een schaarste aan zoetwater. Natuurlijk in een andere orde dan tal van landen elders, maar voor beregening is er aanvoer van elders nodig. Verzilting moet er toe leiden dat er nagedacht wordt over de (on)mogelijkheden ervan. Het borgen van zoetwatervoorziening, het aanpassen van teeltsoorten naar een teeltsoort die goed gedijt op verzilte gronden, het versterken van planten door toedienen van (mest)stoffen en optimaliseren van de condities tijdens de groei. Een interessante lezing voor de SGP fractieleden en bezoekers. Diverse vragen werden gesteld, waardoor duidelijk werd dat het onderwerp leeft bij de agrariërs op Tholen. Ook peil gestuurde drainage kwam kort aanbod en de mogelijkheden bij samenwerking door agrariërs hiervan besproken.

Huiswerk voor SGP fractie
Hendrik Jan ten Cate ging nog dieper in op een aantal vragen. Hij legde uit dat de ZLTO afdeling al op tal van gebieden stappen heeft gemaakt en interessante vorderingen zichtbaar zijn. Onder andere over de beschikbaarheid van de zoetwatervoorziening, de belastingtechnische aspecten ervan, maar ook zeker een nieuwe ontwikkeling rond akkerlanden waarbij intensief wordt samengewerkt met het waterschap. Ook huiswerk werd meegegeven. Ondernemers willen vaak wel duurzaam ontwikkelen en innoveren, maar de ruimte moet er wel zijn. Denk aan mogelijkheden om oude agrarische gebouwen een herbestemming te geven of af te breken en alternatieve bouw elders te realiseren passend in de bedrijfsvoering van de agrariër. De agrariër is ook trots op zijn omgeving en zal hier zeker verantwoord mee omgaan. Huiswerk voor de SGP, waar de fractie graag mee aan de slag gaat. [l]

ZLTO Tholen voorzitter beantwoord vragen
ZLTO Tholen voorzitter beantwoord vragen