Geen problemen binnen pleegzorg Tholen

THOLEN - "We hebben niet de ervaring van problemen die ontstaan zijn bij het einde van de pleegzorg op 18-jarige leeftijd." Dat laat het gemeentebestuur weten op vragen van het CDA.

DOOR REMKO VERMUNT

Volgens Petrina Geluk (CDA) is de overgang van 18- naar 18+ in de jeugdzorg al langere tijd voor verbetering vatbaar. "Jongeren zijn niet opeens volwassen als de kalender vertelt dat ze 18 jaar zijn geworden." Gemeenten hebben daarom de mogelijkheid om pleegzorg te verlengen na de achttiende verjaardag. In de gemeente Tholen is daar sinds november 2015 slechts drie keer sprake van geweest. "In twee casussen betrof het verlenging van de pleegzorg in afwachting van een woonplek van begeleid wonen. In één casus betrof het verlenging van een beschikking die was afgegeven door de vorige woongemeente."

Op dit moment zitten slechts twee personen van zeventien jaar in pleegzorg in de gemeente Tholen. "Voor deze twee lopende casussen informeren wij u in een informatieve raadsvergadering in 2019 of zoveel eerder als deze jongeren de leeftijdsgrens van achttien jaar hebben bereikt en het vervolgtraject vast staat." De gemeente is wel van mening dat het toekennen van pleegzorg tot 21 jaar in beginsel een goed idee is. "Echter, de verlengde pleegzorg heeft ook financiële consequenties." Wat die consequenties precies zijn, wordt onderzocht door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. [l]