Marli van der Stelt met haar behaalde sportprestaties FOTO REMKO VERMUNT
Marli van der Stelt met haar behaalde sportprestaties FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Marli: 'Zieke kinderen mogen er niet zijn'

THOLEN - De 23-jarige Marli van der Stelt heeft haar sportvrienden weer opgetrommeld voor een nieuwe editie van Sporten voor Sophia. Vorig jaar werkte Marli zich al samen met dertien anderen in het zweet voor het goede doel en dit jaar zet ze wederom alles op alles om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Sophia Kinderziekenhuis. Het streefbedrag van 3000 euro is al behaald. "Maar, het mag altijd meer zijn", aldus Van der Stelt.

DOOR REMKO VERMUNT

Een team van vijftien leden vertrekt op zaterdag 10 maart onder de naam 'Thoolse Die Hards 2018' naar Rotterdam. De teamleden zijn geen vreemden van elkaar. Dertien van hen zijn lid van Salus Healthclub in Tholen en één van hen is instructeur bij diezelfde sportschool. "Er is alleen één vriendinnetje van de studie bij", vertelt Marli. Zij nam, net als vorig jaar, het initiatief om mee te doen aan deze actie. "Vorig jaar deden we voor de eerste keer mee en dat is zo goed bevallen! Er hing echt een hele leuke sfeer en iedereen was fanatiek." Toen Marli een berichtje kreeg voor de editie van 2018 twijfelde ze dan ook geen moment. "Ik ben meteen weer mensen gaan verzamelen en al snel hadden we een leuke groep bij elkaar." Een paar deelnemers van vorig jaar werden bereid gevonden om zich in te zetten voor Sporten voor Sophia, maar ook een paar nieuwe leden hebben zich aangesloten. "Je bent er wel wat tijd mee kwijt, maar dat is het dubbel en dwars waard."

Goede doel
De vijftien deelnemers gaan op 10 maart samen met nog 285 anderen tegelijk meedoen aan de spinningsmarathon van Sporten voor Sophia. "Van 09.00 tot 12.00 uur gaan we onszelf in het zweet werken." Daarna komen er nog eens twee groepen van ieder driehonderd deelnemers. "En op vrijdag is er eerst een bedrijvenmarathon en ook op zondag zijn er nog drie blokken waar men gaat spinnen." In totaal zijn er dus zo'n tweeduizend mensen die zich inzetten om zoveel mogelijk geld in te zamelen. "Vorig jaar hebben we met ons team zo'n 2400 euro opgehaald voor onderzoek naar longziektes en dit jaar gaat de opbrengst naar onderzoek bij darmziektes." Inmiddels staat de teller bij de Thoolse Die Hards al op ruim 3400 euro. "Maar we kunnen het streefbedrag aanpassen hoor", lacht Van der Stelt. "We zijn iedereen dankbaar die een bijdrage wil leveren."

Kind aan huis
Marli van der Stelt is zelf kind aan huis geweest bij het Sophia Kinderziekenhuis. De Thoolse is geboren met astma en is daarvoor tot ongeveer haar veertiende behandeld bij het Rotterdamse ziekenhuis. "Soms was dat een paar dagen, maar soms ook weken", vertelt Marli. "En dat is niet de leukste tijd van mijn leven geweest." Toch besloot ze tijdens haar studie Health Care Management om stage te gaan lopen bij het ziekenhuis om 'het' een plekje te geven. "Het lot van die kinderen grijpt mij erg aan. Er mogen eigenlijk geen zieke kinderen zijn." Daarnaast heeft Marli als vrijwilliger in de kinderadviesraad gezeten. "Maar daar ben ik na mijn studie mee gestopt."

Medicijnen
Tegenwoordig is Marli bijna dagelijks op de sportschool te vinden. "Dat had ik een paar jaar geleden niet gekund." Door haar wilskracht, de medicijnen én de steun van vrienden en collega's lukt het Marli om dit soort sportprestaties neer te zetten. "Sinds mijn achttiende gaat het wel een stuk beter, maar een dag zonder medicijnen is toch niet mogelijk." Haar grootste droom is nog eens de halve marathon te lopen. "Ik heb al eens een halve marathon gelopen. Dat ging op die dag heel goed door de adrenaline, maar twee dagen later werd ik heel erg ziek. Deze keer wil ik hem 'gewoon' normaal kunnen lopen."

Doneren
Wie de Thoolse Die Hards wil steunen, kan doneren op de website: www.sportenvoorsophia.nl/team/de-thoolse-die-hards-2018/ [l]