SGP volgt nauwlettend de facetten van de demonstratie.
SGP volgt nauwlettend de facetten van de demonstratie. SGP Tholen

Snelle redding drenkeling door brandweer gedemonstreerd aan SGP fractie

STAVENISSE - Kort voor half tien zaterdagmorgen zorgde een botsing tussen twee vissersbootjes ter hoogte van ’t Veer te Stavenisse voor een drenkeling te water. Met dit scenario werd de inzet van de snelle boot van brandweer Stavenisse gedemonstreerd aan de SGP fractie en kandidaten en tal van toeschouwers die vanaf de dijk de demonstratie volgden.

SGP ingezet tijdens oefening
Vanaf melding tot redding waren SGP-ers betrokken bij de oefening om van dichtbij kennis en ervaring op te doen met het belangrijke werk van de brandweer. Raadslid Quist en kandidaat Knulst reisden mee met de brandweerwagen van kazerne tot oefenlocatie en volgden de wijze van informatievoorziening voorafgaand en tijdens de uitruk. Ook de drenkeling te water was een SGP-er. Kandidaat-raadslid Van de Breevaart maakte de redding vanaf het water mee en volgde als betrokkenen de werkwijze van redding op het water.
“Indrukwekkend op welke wijze manschappen van de blusgroep Stavenisse samenwerkten tijdens uitruk en hoe gestroomlijnd de inzet vorm gegeven werd”, spraken diverse aanwezigen.
Tijdens de oefening was zichtbaar hoeveel beroepsvaart er langs Stavenisse vaart. Het grootste deel van de reddingen heeft echter betrekking met de pleziervaart.

Veiligheid op het water
Na afloop van de redding volgde in de brandweerkazerne van Stavenisse een bijeenkomst met de brandweer, EHBO-vereniging Stavenisse, Koninklijke BLN-Schuttevaer en de SGP. Tijdens de bijeenkomst werd extra uitleg gegeven over het werk van de brandweer en werden vragen van aanwezigen beantwoord. SGP fractievoorzitter Kraamer begon zijn presentatie met een melding via de praatpaal van de SGP. Vanaf de meldcentrale werden de belangrijkste punten uit het verkiezingsprogramma van de SGP opgenoemd en door Kraamer nader worden toegelicht. De praatpaal symboliseerde de noodzaak van goede verbinding met hulpdiensten en een optimale beschikbaarheid van de meldkamer.

Huiswerk
Een aantal zaken werden nadrukkelijk aan de fractie meegegeven, waaronder:
1. Absolute prioriteit vervanging boot Stavenisse.
2. Afspraken rond de inzet van bergingsbedrijf Multraship zijn niet vastgelegd. Vaart desondanks wel uit en is een onmisbare schakel in de hulpverlening.
3. Blijvend belang van en noodzaak tot verbetering communicatie/alarmering rond inzetten. Nog niet alles is foutloos geregeld.
4. Blijvend belang van samenwerking in de hulpketen-beroepsgroep als de 'vereniging Schuttevaer' en maatschappelijk initiatief zoals EHBO. Dit met name vanwege de minder goede bereikbaarheid (aanrijdtijden) voor dorpen als Stavenisse.
De SGP zegde toe deze zaken nadrukkelijk mee te nemen in de diverse overleggen. Belangrijk dat veiligheid hiermee geborgd blijft. [l]

SGP volgt nauwlettend de facetten van de demonstratie